Jonas Gåde, Comunicera: I vilken kärleksskola har du gått?

”Tre viktiga faktorer, som kommer att avgöra hur väl din relation fungerar”

Det första du måste inse är att din förmåga att bygga relationer präglas av vad du har lärt dig i din familj. Din familj är din kärleksskola. Som nyfödd har du inget förflutet, inga erfarenheter och inte heller någon uppfattning om ditt eget värde. Dina första upplevelser av närhet och smärta har du tillsammans med dina föräldrar. Denna polaritet av positiva och negativa upplevelser sätter djupa spår.

Tyvärr är det så att de saker som vi lär oss genom smärta gör större avtryck än positiva erfarenheter. Dina ursprungskänslor blir därför avgörande för dina kommande relationer. Undan för undan utvecklar vi sedan en allt större avskildhet och egen individualitet. Under de första fem-sex åren formas vår självaktning nästan enbart av våra föräldrar. Allt detta leder fram till hur du kommer att uppfatta dig själv som vuxen och hur du kommer att förhålla dig till din partner i kommande relationer. Denna utvecklingsprocess leder på sikt till att vi måste frigöra oss från familjemönster och möta vår egen ensamhet. När du kan acceptera att du är ensam, förstår du också att du är unik och att andra också är unika.

Det är då dessa blandade känslor möts som våra relationer formas. Det är därför inte så konstigt att människor som under sin uppväxt utsatts för till exempel kränkningar, omedvetet kan förvänta sig att ofta bli blåsta och trampade på. Sara märkte då hon var på besök hos Jens mamma, att det fanns en väldig distans mellan henne och sonen. Inga varma kramar då de anlände eller då de skulle gå. Det var en ganska stel stämning vid matbordet. Jens verkade ointresserad av vad mamman hade att berätta. Sara märkte tydligt hur han ändrade attityd så fort de kom in i mammans hem, nästan som om han blev en trotsig tonåring. Å andra sidan, om du har haft en varm och kärleksfull uppfostran, bygger du på din självaktning och din tilltro att du förtjänar att bli behandlad med respekt, samt att bli respekterad för dina känslor. När du accepterar dig själv, finner du dig inte i att andra trampar på dig. Här kan du testa din relation

Den som har en bra självkänsla tror också på andra människors rättigheter och uppmuntrar dem att ha sin egen identitet, att uttrycka sig och att känna vad de vill. När du har en bra självkänsla, kan du faktiskt tillåta dig själv att vara just den du är. Genom att acceptera dig själv ger du dig också möjligheten att acceptera din partners annorlunda idéer och andra modeller av verkligheten. Här kan du testa din självkänsla

Den andra faktorn som påverkar våra relationer är hur våra föräldrar förhöll sig till varandra när du växte upp. Detta kan ske på många olika sätt. Antingen genom att du beter dig mot din partner som dina föräldrar betedde sig mot varandra, eller som vi önskade att de skulle bete sig. Om din pappa alltid drog sig undan på sitt rum när han och din mamma grälade, kanske du fortsätter med den strategin.

Den tredje faktorn är dina egna erfarenheter av relationer. Kanske har du kommit ut på skolgården och sett din flickvän hångla med någon annan. För en del slås då tilliten i spillror helt och hållet.

Saras minnen fanns kvar och gjorde sig påminda. Varje gång hon tittade sig i spegeln på kvällen när hon skulle sova, kom små blixtar av bilder som beskrev de hemska sexuella övergrepp hon blivit utsatt för som barn. De träffade henne som knytnävsslag i magen. Vad skulle hon göra med alla dessa minnesfragment?

Källa: Magiska relationer, Jonas Gåde

”(c) Materialet är copyrightskyddat

http://www.comunicera.se/

http://www.psykologitest.se/

http://www.terapisnack.com/

Ladda ner Jonas bok ”Servicemanualen för ett bättre liv” gratis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s