Jonas Gåde, Comunicera: Hur stärker man vi-känslan i sin relation?

”Tvåsamhet och vi-känsla är hjärtat i relationen”

En viktig faktor för att ladda kärleksbatteriet är att du låter din partner ta del av ditt liv så att ni kan bygga något tillsammans. Lyckliga par har insett att om ett förhållande ska utvecklas, krävs det att dem tar gemensamma beslut där båda känner sig delaktiga. Statistik visar att när män inte är villiga att dela sin kraft och styrka med sin partner, är det 81 % risk för att förhållandet går i stöpet. Det är också lika viktigt att kvinnorna behandlar sina män med respekt. Mina data indikerar att en stor majoritet av kvinnorna, till och med i instabila äktenskap, redan gör detta. De lyckligaste relationerna och mest stabila äktenskapen, finner vi där mannen tar hand om sin partner med respekt och delar med sig av sina resurser i beslutsprocessen. När ett sådant par inte kommer överens, arbetar de aktivt på att hitta en neutral lösning eller en kompromiss som fungerar för att båda hellre ska vara nöjda, än att insistera på att var och en går sin väg.

”Min partner ser bara mina fel”

Tyvärr väljer ofta par att se varandras fel, istället för att se de goda sidorna. I hälsosamma relationer respekterar och uppskattar parterna varandra, vilket ger näring åt relationen. Över tid kan irritation och avvisande byggas upp till en sådan grad att vänskapen försvinner och tonar bort. I sådana situationer tolkas oftast vanliga kommentarer av motparten negativt för att det har blivit en vardaglig realitet. När en relation fungerar bra, möter vi upp den andre och tar hand om varandra på ett naturligt sätt. Vetskapen säger att om den personen som du älskar och litar på mest i livet förstår dig, gör det underverk för relationen. Detta verkar kanske uppenbart till den grad att det känns löjligt, men det är essentiellt: Par som är lyckliga, tycker om att spendera tid med varandra. Om de inte gjorde det, skulle de inte vara lyckligt gifta. Uppskattning och beundran är två viktiga element för att en relation ska utvecklas och överleva på sikt.

”Min partner har ett hetsigt humör”

Allt blir tolkat mer eller mindre negativt. Om din partner känner sig arg, stressad eller känner att ni har glidit ifrån varandra, beror det ofta på att ni koncentrerar er på era negativa sidor. Här kan du testa din relation. Detta leder till att stressen ökar, vilket i sin tur ökar distanseringen och isoleringen i relationen.

När jag ibland frågar partners i terapin vad de värdesätter hos varandra, tittar de med förtvivlad blick på varandra, medan deras hjärnor förgäves söker efter ett svar. Tidningen ‘Women’ i England gjorde en undersökning som visade att kvinnor spenderar dubbelt så mycket tid som männen på hushållsarbete. Tiden som kvinnorna spenderade på hushållsarbete var likvärdig med en årlig inkomst av nästan 100 000 kronor. Genom att du påminner din partner om hans/hennes goda kvaliteter, förhindrar du att en bra relation går i kras.

Om detta låter lätt, kommer du att upptäcka att det inte alls är helt enkelt. Stärkandet av vänskapen handlar inte bara om att vara snäll. Även om du känner att din relation redan är ganska solid, kanske du blir förvånad över att det finns utrymme att utveckla den ännu mer. Att återupptäcka vänskapen hindrar inte par från att gräla. Istället ger det dem ett hemligt vapen som hindrar grälen från att förstöra hela relationen. Vänskapen är hjärtat i alla relationer.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

www.comunicera.se

www.psykologitsest.se

www.terapisnack.com

Ladda ner Jonas bok ”Servicemanualen för ett bättre liv” gratis

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s