Jonas Gåde, Comunicera: Bra råd inför en dejt

”Dejtingtips och information”

Sanningen är att idag finns det människor överallt, inte minst på Internet. Dejting kan vara skrämmande, oavsett hur eller var ni träffas. Att gå på dejt är lite som att dyka ner i en Aladdin chokladask; du vet aldrig vad du kommer att hitta. Har du tur så får du precis det som du tänkte dig eller så tar du en perfekt chokladbit, men som under ytan är fylld med någon konstig sörja. Det behöver inte betyda att det är fel på chokladbiten, men det är definitivt inte din smak. Eller som en klient sa: ”Jag tycker det är skönt att ha sällskap. Jag har aldrig förstått det där att folk fortsätter att träna när de har blivit ihop. Jag menar, har man gift sig eller har sällskap, då kan man ju skita i allt och låta ölmagen växa. Dessutom slipper man massa jobbiga dejter”. Här kan du testa din tidigare relation

”Lyckade dejter har en plan”

Du kanske tycker det känns okänsligt att presentera lite dejtingtips. Hur som helst så är det tyvärr många som inte alltid tänker igenom vilka förutsättningar som krävs för att skapa en lyckad första träff.

1. – Ljud. Huvudmålet med första dejten är att lära känna varandra. Därför är det kanske bättre att satsa på någon lugn aktivitet. Du vill ju lära känna personen du går ut med och det bästa sättet att uppnå detta är genom att prata. Min uppfattning är att caféer är ett perfekt ställe för en första dejt. Där är det tyst, mysigt och tillåter er att stanna länge utan att ni behöver känna er stressade. Undvik platser med hög musik eller höga ljud som gör att ni måste skrika till varandra. Om vädret tillåter, kan ni ta en promenad. Det är ofta bättre än att träffas hemma hos någon, inte minst för risken att du inte känner den personen. Många gånger kan en skön miljö hjälpa till att förstärka intrycket av dejten. Nätdejting kan vara lite lurigare än konventionell dejting på grund av sin uppbyggnad. Förklaringar och beskrivningar kan vara missvisande. Speciellt män har en tendens att överdriva sina kvalitéer vid första dejten (framför allt på nätet) för att framhålla alla goda egenskaper till varför de är ett bra kap – Speciellt om de finner att kvinnan är attraktiv. Detta sätter kvinnan i rollen av att vara publik och det är ingen dejt – Det är en show.

2. – Ljus. På en första dejt vill du ha ljus så att du kan se din dejt och notera hans/hennes uttryck och gester. Tänk på att en stor del av vår kommunikation är icke verbal. En alltför mörk plats kan skapa en känsla av otrygghet som kan förstöra atmosfären du försöker skapa.

3. – Pris. Även om du har råd att gå på ett dyrare ställe och bjuda flott, kanske din dejt inte tycker att det känns bekvämt med ett för exklusivt ställe. En första dejt är stressande nog. Ge inte din dejt ytterligare skäl att vara nervös.

Inget är värre än att gå till en dyr middag på första dejten, med någon du har höga förhoppningar på, bara för att inse att du inte vill något mer trots allt. Det är både dyrt och slöseri med tid. Om ni kommer bra överens och vill spendera mer tid tillsammans, kan ni gå till en exklusivare restaurang på nästa dejt. Slutligen, gå inte till ett för trendigt ställe. Det kan ta bort intimiteten i dejten.

För en del kan första dejten kännas som en anställningsintervju för att försöka sälja in något, men det är det inte. Var dig själv vid första dejten. Detta tips är viktigt att komma ihåg. Var vaksam. När du vill göra ett bra intryck så kan du falla i fällan att presenterna dig själv i överdåd. Kom ihåg att bra konversationer ger och tar och bollar fram och tillbaka, som i en bra tennismatch. Du bör aldrig vara i positionen att enbart prata eller enbart lyssna.

”Hur mycket ska man berätta på första dejten?”

Första dejten är ingen terapisession. Du har säkert varit med om både det ena och det andra, kanske till och med trauman. Var försiktig med att dela med dig för mycket av dina trauman i början. Det är inte alla som kan ta det. Även om intimitet skapas av att man delar med sig av sina djupare erfarenheter så var försiktig i början. De flesta människor behöver lite tid för att möta upp varandra emotionellt även om du är fysiskt attraherad (män behöver mer tid än kvinnor). Även om din dejt verkar vara sympatisk och förstående, får du vara försiktig med att blotta dig med allt. Håll inne med de lite djupare sakerna innan du delar med dig.

Jag minns en skön klient som kom in en måndagsmorgon helt förkrossad. Hon var en typisk känslomänniska som kunde skena iväg i känslorna hur långt som helst. Kvällen innan hade hon varit ute på dejt med en kille som hon gillade jättemycket.

Klient: Jag min idiot berättar för honom att jag har tagit antidepressiva, första kvällen. Hur kan jag vara en sådan idiot?

Jonas: Fråga inte mig, jag vet inte. Varifrån fick du den lysande idén?

Klient: Jag vet inte… Jo, jag hade druckit lite för mycket vin och det kändes så rätt just då. Han förstod verkligen inte mig. Nu tycker han nog bara att jag är en idiot.

Jonas Gåde

Matrialet är copyrigt skyddat

Tyckte du denna artikel var bra? Då ska du läsa: De 5 värsta dejting tipsen du inte skall göra

www.comunicera.se

www.psykologitest.se

www.terapisnack.com

Ladda ner Jonas bok ”Servicemanualen för ett bättre liv” gratis

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s