Jonas Gåde, Comunicera: Jag är kär i en narcisist

 

”Jag tror att min pojkvän är narcisist”

 

Du är inte ensam. Narcissister är ofta spännande, karismatiska och lite farliga. Freud var den som först definierade narcissism för nästan 100 år sedan, baserad på den grekiska mytologin om Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild.

Deras charm och känsla för att synliggöra dig kan vara bländande, men det finns också en mindre attraktiv sida som visar sig genom avsaknad av empati och ett beteende som påminner om Dr Jekyll och Mr Hyde. Narcissisten är ständigt på jakt efter uppmärksamhet och beundran. De lever i sin lilla fantasivärld där han/hon är bättre än alla andra. Det är inte ovanligt att de fantiserar om att bli berömda, rika eller åtnjuta andra framgångar. Här kan du testa din relation. 

Eftersom deras status baserar sig på fantasier, kan de vara mycket känsliga för kritik. Om man ifrågasätter dem kan de gå så långt att det leder till fruktansvärda vredesutbrott.


Många gånger när vi talar om narcissism tror vi att det är en manlig företeelse, men ny forskning visar att kvinnor ger uttryck för narcissim på ett annorlunda sätt. När ‘NPD Narcissistic Personality Disorder’ visar sig i extremare fall, kan de som råkar illa ut drabbas hårt. Vad som skiljer dessa narcissister från den milda varianten är att de behandlar människor som objekt, kan sakna empati och är beredda att göra vad som helst så länge det stärker deras ego. Freud skiljde mellan primär och sekundär narcissism. Primär var en naturlig del av barnets utveckling; när en två-åring är oförmögen att inse att någon annan behöver acceptera hans egna vilja. Den s
ekundära är en regression till barnslig själv-besatthet.

När vi tänker på narcissism, är det två stereotyper som tenderar att ploppa upp. Först är det den skrytsamma, självupptagna mannen som skryter om sina erövringar. Sedan har vi också den självmedvetna kvinnan; smal och snygg, besatt med hennes egna fysiska åtråvärdhet.

Ordet narcissim används alltid negativt, oföränderligt för att beskriva andra människors beteenden, aldrig våra egna. Vi antar att det nästan alltid är ett manligt drag – en fortsättning av maskulina beteenden som inkluderar tävlingsinstinkt, egoism och brist på känslighet.

Twenge, psykolog och författare av ‘Generation Me’, menar på att ett antal kvinnor kan visa upp narcissiska drag och de är nästan lika höga som för män. Kvinnor är emellertid troligare att uttrycka narcissim på olika sätt. Istället för att skryta om dessa erövringar, klagar de på bristen av dem: Söker bekräftelse, men ändå finner dem sig själva sakna det. Här kan du testa om din partner är narcisist. Anna, en klient som jag arbetade med, erkände att hon hela tiden jämför sig själv med vänner, samt ständigt söker bekräftelse från sin man.

Jonas Gåde

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s