Jonas Gåde, Comunicera: Den manliga och kvinnliga sexualiteten

När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten i sig, utan om andra problem. Om du och din partner kränker varandra och visar brist på respekt i vardagen är det inte konstigt att det blir problem i sängkammaren. Testa din relation här

Bra sex är en förlängning av en hälsosam relation. Ett bra sexliv över en längre tid står ofta i proportion till hur bra er relation fungerar på andra plan.

Den sexuella attraktionen verkar utifrån en polaritet mellan manligt och kvinnligt, precis som med mycket annat i naturen; nordpolen-sydpolen, ljus-mörker, värme-kyla o.s.v. Kraften i attraktionen rör sig mellan dessa båda poler, maskulin kontra feminin energi. De senaste decennierna har gränserna mellan maskulint och feminint närmat sig varandra. När jag är ute och föreläser, träffar jag självständiga och framgångsrika kvinnor som klagar på att många av dagens män har blivit för ”mesiga och svaga”. Jag träffar också känsliga och inkännande män som klagar på att dagens kvinnor har blivit för maskulina och hårdhudade. Detta har medfört att den sexuella energin ibland går förlorad, utan att vi förstår varför. Det behöver dock inte betyda att kärleken går förlorad. Vänskapen och tryggheten kan finnas kvar, men den sexuella polariteten saknas.

Jag vill vara tydlig med att diskussionerna i den här artikeln inte handlar om att beröva kvinnor deras jämställdhet, utan de handlar om polariteterna som krävs för att attraktionen ska uppstå.

De flesta par har inte utforskat djupet i sin sexualitet. De följer sina sexuella vanor; samma form av stimulering som förhoppningsvis leder till en spänningsbefrielse genom orgasm. Idag ser vi en ökad exponering av den fysiska sexualiteten i media. Expressen och Aftonbladets bilagor på helgerna är fulla med berättelser om trekanter och swingers som kryddar sitt sexliv på olika sätt. Jag är inte uppvuxen i ett kloster, men jag kan tycka att utvecklas sexuellt inte bara handlar om att ge sig hän fysiskt, utan också om att identifiera njutningen emotionellt och öppna sitt hjärta. Upplyst sex involverar naturligtvis ett visst mått av teknikträning genom att lära känna sin egen och partnerns kropp, men du kan lära din kropp att känna din sexuella energi på ett annat sätt som är djupare. Det är först när du känner dig trygg med din partner som du kan öppna ditt hjärta fullt ut. Ett emotionellt möte handlar mer om att utöva kärlek, än fysiks stimulans. Det handlar om att känna förbi kärlekens begränsningar och att vara i den oskyddade, sårbara öppenhet som är ens sanna natur, om och om igen när ni är intima.

Innan du upptäcker denna djupare dimension av sex, blir det bara tomt prat eftersom du inte kan sakna något som du aldrig har haft.

Män och kvinnor har generellt olika sätt att förhålla sig till sin sexualitet på. I de flesta fall är det mannen som är styrande i det sexuella mötet, medan kvinnan med sin lust styr över den sexuella energin. Om du vill fördjupa din sexualitet, behöver du lära dig att flytta din uppmärksamhet från det fysiskt ytliga till det som finns på djupet. Det gör du bäst genom att vara väldigt vaksam på din partners känslor och energiflödet i hans/hennes kropp.

”Den kvinnliga sexualiteten”

För kvinnor är sex och kärlek tätt sammanflätade. När en kvinna känner sig emotionellt
trygg så kommer hon att öppna sitt hjärta, men hon kommer också öppna sig sexuellt. För de flesta kvinnor finns det alltid en känslomässig koppling till det sexuella som definierar deras kärlek. En anledning
till att en del män kan upplevas som sexuellt primitiva är att den sexuella energin inte alltid är kopplad till deras hjärta. Det kan gå så långt att mannens sexuella energi är mer kopplad till deras egna sexuella fantasier, än till den partner de är tillsammans med. För kvinnor är det precis tvärtom. Sex är någonting som är tätt sammanflätat med känslor. Kvinnans behov av att smälta samman med sin partner och att vara ”den speciella”, är en viktig beståndsdel för hennes kärlek.

Kvinnors starkaste sexuella upplevelser är därför tätt sammanflätade med deras djupaste emotionella möten. Den kvinnliga självmedvetenheten kan dock störa det sexuella mötet:
”Tycker han att jag är tillräckligt bra? Undrar om hans förra partner var finare i kroppen?”

Istället för att fundera på dessa ovidkommande frågor, ge dig hän fullständigt, både fysiskt och emotionellt. Det finns inget mer upphetsande för en man än att se sin kvinna njuta.

De flesta kvinnor har en sexuell feminin energi, även om de också har maskulin energi. Dessa proportioner mellan manligt och kvinnligt varierar och är alltid unika för varje individ. En del kvinnor kanske njuter av att använda sina maskulina energier för att göra karriär eller ta kontroll över tillvaron. Denna maskulina energin används ofta i arbetssituationer för att göra karriär. Men långt inne i deras hjärtan finns den feminina sexuella energin som längtar efter att bli tagen i anspråk.

Kanske har du vid något tillfälle klippt av trådarna till din feminina del i ditt hjärta. Du kanske växte upp i en familj som prioriterade maskulin energi och värderingar. Bakom dina skyddande skal finns ditt osårade hjärta helt intakt. Denna del av dig kan visa dig vägen till en djupare kärlek. För en kvinna handlar en del av den sexuella njutningen om att få mannen att komma i kontakt med sina djupare känslor. Efter hand som mannen kommer i kontakt med sina känslor, kommer han att känna att hans öppna hjärta är lika öppet som hennes. Lek med tanken hur det skulle känns att vara med en man som kan se dig rakt in i ögonen, som vågar se in i ditt hjärta och som kanske berörs så mycket att du kan se glansen i hans ögon. Kanske upplever du som många andra den största intimiteten med en man som är emotionellt sårbar. Det kan vara både kraftfullt och sexigt på samma gång.

”Den manliga sexualiteten”

Många män tror att om dem bara blir tillräckligt tekniskt skickliga, kommer sexlivet att utvecklas. Det är inget fel att kunna variera sin teknik, men för de flesta kvinnor finns det ett behov av att också mötas emotionellt, något som många män känner sig obekväma med. Det svåraste för en kvinna att förstå när det gäller den manliga sexualiteten är att en mans hjärta inte alltid har kontakt med hans kön. Det låter kanske konstigt eftersom kvinnor i de flesta fall ser kärlek och sex som något som är tätt sammanflätat. Till skillnad från kvinnan, rör sig mannens energi fritt i kroppen. En del av den manliga sexualiteten handlar om att frigöra stress, samt att göra sig av med spänningar, frustrationer och bekymmer. För kvinnor handlar en del av den sexuella utvecklingen om att få din man att komma i kontakt med sina djupare känslor.

En man som har maskulin energi har alltid också en naturlig del av feminin energi. När en man arbetar med sig själv och sin egen självmedvetenhet, kommer han att bli bekväm med sin feminina energi, samt integrera den i sin personlighet. Det finns också män som har en underutvecklad maskulin energi, vilket medför att de inte står upp för sin egna integritet och sina egna livsmål. Detta leder ofta till att de blir konflikträdda. Det är först när dessa skal försvinner som en man kan bli riktigt fri.

Om du som man har en maskulin sexuell energi, föredrar du en partner som känner sig trygg med ditt ledarskap och är beredd att följa dig på din väg. En person med en maskulin sexuell energi gillar oftast utmaningar och arbetar ständigt på att genomföra sina högre livsmål. Om du å andra sidan har en feminin sexuell energi, kommer du att attraheras av en partner som möter dig känslomässigt.

Jonas Gåde

“Being in a relationship isn´t about the kissing, the date or showing
off, It’s about being with someone who makes you happy in a way that no
one else can”


Vill du även läsa om hur man kan tina ett ”fruset” hjärta? Den artikeln kommer upp på bloggen inom ett par dagar så håll utkik!

 

Annonser

8 thoughts on “Jonas Gåde, Comunicera: Den manliga och kvinnliga sexualiteten

 1. Lydia

  Jag tycker att det dras alldeles för stora växlar på skillnad manligt/kvinnligt och håller inte med om generaliseringen alls. Kanhända har jag bara råkat möta de ”feminina” männen som blir blanka i ögonen och vill ha ömhet. Många av sidans inlägg från män tyder dock på att det är många som känner så. Jag har inte upplevt männen som feminina alls då de visat känslor, bara mer manliga. Jag fantiserar dessutom nästan alltid under sex, men är annars ingen karriärskvinna.

  Svara
 2. jonasgadeblogg Inläggets författare

  Hej Camilla

  Materialet är delvis hämtat från den den världsberömda genusforskaren
  Marianne .j legato och doktor David deida
  Om du mailar din adress till jonas@comunicera.så skickar jag
  lite mer material jag skrivit om detta ca30 sidor

  Mvh
  Jonas

  Svara
 3. Anonymous

  Men behövs det inte någon form av initial attraktion? Annars kan ju vem som helst bli ihop med vem som helst och så kan en sexolog ge tips om hur de ska "bättra på" ett obefintligt sexliv.

  Svara
 4. Anonymous

  Hej!Artikeln generalliserade kvinnor och män lite för mycket för min smak. Undrar bara, vart får du all information om energier och hur könens sexualitet skiljer ifrån?

  Svara
 5. Anonymous

  Fint skrivet om våra olikheter. Den finaste beskrivningen jag läst faktiskt hitills.Vissa saker kan nog stämma. Jag vill ha med känslorna i det hela, och attvårda andra delar av relationen är lika viktigt.Att kommunicera,att visa kärlek på andra sätt.Sex för en närmare varndra och förstörker ´´vi hör ihop´´ känslan.Men det är i denna mest intima situation vi är som sårbarast, det är därför extra förödande att bli kränkt under sexakten. Bli utsatt för tvång och respektlöshet när man är som mest sårbar och öppnar både kropp och själ för någon.Såklart att vi tvekar och kan känna räddsla inför detta.Då är det extra viktigt att man vårdat andra delar, för att verkligen känna sig trygg.Man ska känna att man kan ångra sig om det inte känns bra. Blir den andre sur skulle iallafall jag se det lite som själviskt. Att det bara är dens kännslor och behov som spelar roll.Ett ja till sex betyder inte att man lovat bort sig till den andre.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s