Jonas Gåde, Comunicera: Har du ett öppet eller sårat hjärta

Om du eller din partner har ett sårat hjärta, kan det ta mycket lång tid innan hjärtat vill öppna sig. Bakom de stängda dörrarna lagrar det sårade hjärtat dina rädslor och spänningar. Omedvetet har du skyddat dig för att du har blivit sårad, varit utsatt för svek, kränkningar eller annat. Därför skyddar du ditt hjärta, och dig själv, för att inte bli sårad igen. Bakom de skyddande skalen finns nästan alltid en längtan efter att smälta samman med en partner och låta det oskyddade hjärtat bli ett med hans/hennes. Tyvärr hindras vi ofta av vår egen rädsla. Det finns säkert tillfällen då det kan vara bra att du stänger ditt hjärta; personen som du har träffat är inte den ”rätte”, eller du är inte redo för att öppna dig. Du kanske känner att du kommer förlora dig själv om du öppnar dig för mycket för din partner. Du vill vara på den säkra sidan och bestämmer dig för att stänga till ditt hjärta.

Det finns två typer av slutenhet och sårbarhet. Det första är en långvarig slutenhet som du burit med dig under en lång tid. Det andra är en temporär slutenhet som förekommer tillfälligt, även hos ett öppet hjärta. Frågan du ska ställa dig är: ”Varför har jag dessa hårda skal runt mitt hjärta? Vad var det som hände som gjorde att jag var tvungen att skydda mitt hjärta?” Ett sätt att komma i kontakt med ditt sårade hjärta handlar om att utveckla intimiteten mellan dig och din partner. Ordet intimitet har sitt ursprung från latinets “intimatio“ som betyder “göra känt”. Det går aldrig att tvinga fram intimitet. För att den ska kännas på riktigt, måste den komma från båda parterna.

”Fyra olika typer av intimitet”

Fysisk intimitet är att låta din partner känna din kropp.
Emotionell intimitet är att du och din partner delar era känslor.
Psykologisk intimitet är när ni delar med er av era tankar, föreställningar, värderingar och fantasier.
Den andliga känslan och upplevelsen kommer du till när du har fyllt den med fysisk, emotionell och psykologisk intimiteten.

“Being in a relationship isn´t about the kissing, the date or showing off. It’s about being with someone who makes you happy in a way that no one else can”

Tack för textraden Teresia Kopasz.  

Kärleksakten är ett annat bra tillfälle där du kan träna på att öppna ditt hjärta. Istället för att du reflexsmässigt stänger ditt hjärta, öppnar du det naket och modigt för din partner. Du
låter det stråla klart, även om du är rädd. Om du tillåter dig själv att låta ditt hjärta vara öppet och är villig att möta dina känslor, kommer din partner att känna kärleken i dig. Ditt kännande hjärta kan bli riktigt djupt sårat, men det kan aldrig förstöras. Jag vet att det finns en del skolor inom den andliga världen som säger att vi ska öppna upp vårt hjärta till 100 %, oavsett hur öppen vår partner är. Det är naturligtvis en vacker tanke, men jag är övertygad om att vi på ett omedvetet plan läser av hur öppet eller stängt vår partners hjärta är.

Om du öppnar ditt hjärta mycket mer än vad din partner gör, finns det en risk för att han/hon kan tycka att det blir för mycket. Det kan också vara så att din partner svarar med öppenhet tillbaka och då fortsätter du att dela med dig. Om ditt hjärta är mer öppet än vad din partners är, finns det två olika scenarier. Det första är att din öppenhet förser din partner med vad han/hon behöver för att våga öppna sig. Det andra alternativet är det motsatta; han/hon upplever din öppenhet som pressande och sluter sitt hjärta ännu mer. Om din partner har ett hjärta som är öppet till 10 %, kanske det inte är så lämpligt att du öppnar ditt hjärta till 100 %. Istället kan du öppna det mer än vad han/hon har gjort, men samtidigt inte så mycket så att din partner känner sig hotad. Ett stängt, sårat hjärta tål inte hur mycket kärlek som helst. Dela gärna med dig av dina egna tankar om detta relativt outforskade område.

Jonas Gåde

Materialet är copyrightskyddat

2 reaktioner på ”Jonas Gåde, Comunicera: Har du ett öppet eller sårat hjärta

  1. Jag öppnade mitt hjärta helt för en person men har nu valt stänga det för gott. De gör för ont att bli sviken och få sitt hjärta krossat. Utsätter mig inte för det flera gånger. Är hellre ensam och utan kärlek/ömhet än få mitt hjärta krossat en gång till de har blivit krossat flera gånger så nu kastar jag bort nyckeln till det.

  2. Tack för denna skrift. Fick en aha-upplevelse,varför jag ibland har svårt att känna att jag är kär i och älskar min pojkvän. Mitt hjärta sluter sig naturligtvis och kan inte öppna sig till 100%. Det är rädd att bli sårat förstås. Nu vet jag äntligen vad det beror på. Blir orolig när känslorna verkar ha försvunnit, men de har bara beslöjat sig, gömt sig bakom räddslan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s