Jonas Gåde, Comunicera: Är du kär i din kompis?

Du och din vän har varit kompisar länge. Ni kanske till och med har varit ihop en kort period. Eftersom att ni är vänner på ett djupare plan, finns de emotionella byggstenarna som respekt, omtanke, uppskattning m.m. Ni umgås flitigt privat och har samma intressen. Ingen av er har någon partner. Allt flyter på perfekt och ni pratar om allt. Så plötsligt en dag, träffar din vän en ny potentiell partner. Från ingenstans kommer nu känslor som du inte känner igen. Du känner dig svartsjuk. Du var helt övertygad om att du hade kommit över din vän, men nu känns det helt annorlunda. På grund av det som inträffat, ses ni inte lika ofta och det är svårt för dig att vara naturlig när ni träffas. Du vet varken ut eller in och plötsligt börjar du inse att du kanske har starkare känslor än du trott. Kan det vara så att dina känslor för honom/henne utvecklats till kärlek? Du vet inte vad du ska tro. Allt du vet är att du saknar din vän och att det känns konstigt att någon annan träffar honom/henne.

•   Hur ska du gå vidare?
•   Ska du prata om det eller bara släppa det?
•   Vad kommer hända med relationen om du säger som det är?

Dessa frågor och många andra surrar i huvudet på dig. Det finns inga standardlösningar. Precis på samma sätt som alla människor har sina egna unika kartor, har också varje relation med den andre en unik karta. Därför finns det inga enkla svar. Nedan finner du några olika alternativ som du kan överväga:

1) Du kan ignorera dina känslor.

Du håller dina gränser och låtsas som att allt är som vanligt. För att kunna genomföra detta, behöver du vara en mästare på att stänga av känslor. Du måste också fortsätta med att vara bekväm med umgänget med din kompis, samtidigt som du vet att någon annan är mycket närmare honom/henne. Du kanske också måste vara stödjande och ett bollplank när din vän berättar om sin nya partner.

2) Dra ner på umgänget med din vän och försök träffa nya vänner.

Det här alternativet kan skapa förvirring hos din vän. Han/hon kanske har förståelse för att du försvinner, men risken du tar är att vänskapsrelationen dör ut i takt med att du träffar andra. Det kan hända att du behöver dra dig undan för att ta upp vänskapen på nytt efter ett tag, då känslorna lagt sig och du vant dig vid tanken på att din vän nu träffar en annan.

3) Fortsätt er vänskap som vanligt.

Fortsätt er vänskap som vanligt, men med en dold agenda, och hoppas på att din partner tröttnar på sin nya bekantskap och kommer att utveckla samma känslor för dig. Risken du tar om du inte är ärlig med dina känslor är att din vän pratar mycket om sin nya relation, vilket kan var känslomässigt påfrestande.

4) Ha en öppen och ärlig diskussion med din vän om vad du känner.

Det här alternativet är kanske det svåraste känslomässigt. Många upplever att vänskapen får sig en törn och det blir onaturligt att umgås på samma sätt som man gjort tidigare.

Titta på förslagen. Alla kommer att förändra er vänskap på ett eller annat sätt.
Varför? Jo, för att i samma ögonblick som dina känslor ändras, ändrar sig också er relation. Att ignorera dem och låtsas som om dem inte finns, kommer att vara jobbigt. Intimitet existerar i varje djupare relation, men det gör oss också sårbara. Vi kan inte vara intima och samtidigt dölja våra känslor och behov. Du måste bestämma dig för hur du ska göra, då det kan bli svårt att fortsätta i de gamla hjulspåren. Genom att välja det här alternativet, ger du din partner möjlighet att berätta vad han/hon känner. Genom att ni är öppna med var ni står, skapar ni bättre förutsättningar för att ta ut en ny riktning. Om din vän har samma känslor – Grattis! Om din vän säger att han/hon inte kan se er tillsammans i framtiden – Ja, då måste du välja hur du vill gå vidare. Valet är alltid ditt. Tänk efter noggrant och se vilka konsekvenser det får.

Jonas Gåde

Matrialet är copyrigt skyddat

 

En reaktion på ”Jonas Gåde, Comunicera: Är du kär i din kompis?

  1. Är kär i min vän, de är henne jag vill ha. Vi har aldrig varit ihop utan bara varit vänner. Jag vet inte om hon bara ser mig som vän eller mer. Vi gör allt tillsammans, nästan. Sover över hos varandra om vi varit ute t.ex. Och de är alltid varandra vi ringer först om allt. Under den tid vi varit vänner har hon bara haft lite små relationer inget allvarligt så hon är fri och singel. Men jag är rädd för säga vad jag känner, vill inte förlora vår vänskap den betyder så mycket, Men vill inte samtidigt gå runt och ångra att jag aldrig vågade fråga. Vet inte vad jag ska göra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s