Jonas Gåde, Comunicera: Sjävkänsloskola Del 1

 

”Tips och fakta om självkänsla”

Tack till alla er som delar min blogg. Några av er har mejlat mig och vill veta mer om självkänsla. Därför har jag gjort en liten självkänsloskola. 

”Bra och dålig självkänsla”

Här kan du testa din självkänsla

Du är inte ensam. Jag skulle gissa på att nära hälften av Sveriges befolkning kan känna att självkänslan sviktar emellanåt. Dålig självkänsla kan drabba alla. Det spelar ingen roll om du är framgångsrik, kändis eller känner dig helt vanlig. Faktum är att det finns massor av människor som kan åstadkomma de mest fantastiska saker, men som ändå inte litar på sin egen förmåga. Tänk på prinsessan Diana, Marilyn Monroe eller David Bowie, så förstår du. Alla dem har lidit av dålig självkänsla. Det finns massor av kända människor som har åstadkommit fantastiska saker, men som lider av dålig självkänsla. Vi finner kända skådespelare, komiker och sångare som kan lysa upp på scen och verka hur självsäkra som helst, men när de går av scenen är de fruktansvärt osäkra. Att vara berömd är inte en garanti för en bra självkänsla. 

Hur kommer det sig då att vi har så svårt att värdesätta oss själva? Ett svar kan vara att efter flera tusen års indoktrinering, anses det vara ”fult” att tycka om sig själv. Jag arbetar dagligen med att hjälpa personer med dålig självkänsla. Det finns flera olika orsaker till att självkänslan kan få sig en törn. Orsakerna kan vara genetiska, biologiska, medicinska, sociala eller psykologiska. Det är vanligt att flera av dessa faktorer samverkar med varandra på ett sätt som gör det svårt att urskilja vad som är vad. Den viktigaste faktorn är den psykologiska.

”Vad är orsaken till dålig självkänsla och dåligt självförtroende”?

Vanligtvis är dålig självkänsla kopplad till någon av följande orsaker. Kom ihåg att dessa faktorer bara innebär en högre risk, inte ett faktum. Det Amerikanska Psykiatrikersamfundet har en manual som heter DSM – IV. Den täcker alla nu kända psykiatriska sjukdomstillstånd och störningar. Där benämns en problematik som heter ‘osjälvständig personlighetsstörning’. Ett av huvudkriterierna handlar om att man inte litar på sitt eget omdöme. Personer som lider av osjälvständig personlighetsstörning har ofta dålig självkänsla. Andra problem med genetisk problematik är när det finns föräldrar i familjen med en historia kring ångest, depression eller andra psykiska åkommor. I dessa fall ökar risken för att andra i familjen ska drabbas av låg självkänsla. Det beror inte bara på om det finns en genetisk predestination, utan också på om du har haft en förälder som inte haft resurser att ge dig det du behövde som barn. Sannolikheten är då stor att du får en dålig självkänsla.

”Kan man ärva dålig självkänsla och finns det biologiska faktorer”?

Har det hänt att du någon gång tänkt: ”Det måste vara något fel på mig eftersom alla andra verkar ta allt så lugnt. Undrar om jag har en kemisk obalans?” Även om termen kemisk obalans inte är helt rätt vetenskapligt sett, är den ändå så pass vanlig att jag nämner den här. Du är inte ensam. Många som lider av dålig självkänsla grubblar, precis som du, på vilka orsaker det finns till att dem mår dåligt. Det finns idag flera forskningsrapporter som stödjer idén om att obalansen av signalsubstanser allvarligt kan försämra självkänslan. Det är viktigt att komma ihåg att bristen på vissa signalsubstanser i sig inte orsakar dålig självkänsla, men det kan öppna upp för en känslighet. Det gäller främst signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin.

”Kan handikapp och sjukdomar påverka min självkänsla”?

Handikapp och olika former av sjukdomar kan vara en faktor som utvecklar den dåliga självkänslan. Därmed inte sagt att alla som har ett handikapp måste ha en dålig självkänsla. En av mina kollegor, David Lega, är ute och föreläser. Han är funktionshindrad, men har en väldigt bra självkänsla. David, som är en tvärhand hög utan armar och ben, reser land och rike runt och talar om för folk hur de ska tänka för att få bättre självkänsla. Ett bra exempel på hur vårt tänkande kan påverka oss positivt är ‘sociologiska faktorer’. Det kan finnas många olika situationer eller sociala tillhörigheter som gör att man som barn inte känner sig fullvärdig.

•       Klasstillhörighet
•       Kön
•       Etnisk tillhörighet
•       Utbildning
•       Språk
•       Arbetssituation

”Psykologiska faktorer påverkar egenvärdet”

De absolut viktigaste orsakerna till dålig självkänsla är psykologiska orsaker. Det finns många faktorer som passar in under begreppet psykologiska faktorer:

•       Familj
•       Skola
•       Arbete

Här kan du diskutera självkänsla

I nästa artikel, del 2 om självkänsla, fördjupar jag mig mer om de sociologiska och psykologiska orsakerna.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Här kan du testa din självkänsla

Här finner du fortsättningen på sjävkänsloskolan:

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

Del 9

Del 10

Del 11

Del 12

Del 13

Del 14 

Del 15

 

2 reaktioner på ”Jonas Gåde, Comunicera: Sjävkänsloskola Del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s