Jonas Gåde, Comunicera: Terapisession för bättre självkänsla, Del 3

”Hur får jag bättre självkänsla”?

Det är viktigt att komma ihåg att människor som lider av dålig självkänsla och orsakar sig själva smärta, inte är dåliga, galna eller sjuka. Hur bisarra saker människor än gör, får vi aldrig glömma att de hela tiden agerar utifrån det bästa valet de kan, utifrån sin modell av verkligheten. För några år sedan hade jag en klient. Vi kan kalla henne Malin.

 ”Exempel på terapisession”

I samtalen framkom det att Malin precis hade avslutat en tio år lång relation. Hon hade en dotter på fyra år och tiden räckte aldrig till. Hon var dessutom uppväxt med en pappa som var alkoholist. Malin hade tidigt lärt sig att tassa på tå för sin pappa. När han var nykter var han snäll, men ibland kunde han få riktiga raseriutbrott. Malins mamma klarade inte heller av att stå emot hennes man så Malin fick aldrig lära sig att ta hand om sina egna behov. Andras behov var alltid viktigare.

Jonas: Hur kändes det att komma hem efter skolan?

Malin: Jag var rädd, kände mig ensam och vilsen. (Malin börjar gråta).

Jonas: Det är okej att känna så, det är inte du som gråter. Det är den lilla tjejen inom dig som är ledsen. Låt henne få vara ledsen. (Bekräftar känslor) Kanske var det så att många runt omkring den flickan inte alltid kunde se till hennes behov? Men hon är här med oss idag. Min fråga till dig blir hur länge ska du förskjuta henne?

Malin : Jag vet inte (förvirrad).

Jonas : Den här tjejen har suttit inlåst i 30 år (20-30). Jag är bara lite nyfiken, hur länge ska du fortsätta att straffa henne? Du har ju tryckt undan henne i 20 år, då kan du väl fortsätta i tio år till? (Provocerande).

Malin: Nej, jag vill sluta nu.

Jonas: Varför då? Fem år, det går snabbt på kåken. (Provocerande men väldigt inkännande). Det är ju ingenting när man suttit 30 år redan. Eller du kanske ska låsa in henne på livstid? (Provocerar ytterligare för att klienten ska inse det absurda). Titta tillbaka på den lilla tjejen, fem år gammal. Vilket beslut tog hon när detta hände?

Malin: Att hon inte duger.

Jonas: Just det, hon bestämde sig för att hon inte dög (byter tempus).

Jonas: Vad bestämde hon sig för mer vid det tillfället?

Malin: Att hennes behov inte är viktiga.

Jonas : Så vad jag hör dig säga är att då bestämde hon sig för att hennes behov inte var viktiga. Vilka nya beslut kan du ta idag?

”Jag känner mig otillräknelig”

De flesta människor upplever oro och att självkänslan inte alltid räcker till, vilket är helt naturligt. Det finns många olika orsaker som gör att vi kan känna oss oroliga, eller att vi tvivlar på vår egen förmåga. Det kan vara helt normalt att känna stark oro om någon anhörig är sjuk, du riskerar att bli arbetslös eller vid någon annan hotande situation. Detta benämner jag som objektiv ångest. Den är helt naturlig och den har vi utvecklat för att skydda oss själva. Att vid enstaka tillfällen känna oro är normalt och kräver ingen behandling, mer än att prata med en kompis eller någon annan du har förtroende för. Vid sådana tillfällen kan ångest komma att bli en kort erfarenhet – en helt normal reaktion på en händelse.

Människor med dålig självkänsla gömmer sig bakom murar av misstroende och drar sig undan de dagar då de inte är nöjda med sig själva. Rädslan för att misslyckas gör att dem blir ännu hårdare mot sig själva. Det kan bli svårt att tänka klart och antalet valmöjligheter blir färre. När du känner dig utan värde, väljer du att inte se vilka valmöjligheter som alltid finns där. Du förväntar dig att bli ”blåst”, trampad på och nedvärderad av andra. Det leder ofta till att du börjar betrakta dig själv som ett offer. Genom att förvänta dig det värsta, är det också ofta det du får. Snacka om dilemma!

När jag träffar klienter med dålig självkänsla, är det många gånger uppväxten i familjen som är orsaken till den dåliga självkänslan.

”Olika typer av dålig självkänsla”

När vi tänker på dålig självkänsla, går tankarna till en person som är blyg och tillbakadragen och som inte gör så mycket väsen av sig. Visst är det den vanligaste typen, men det finns olika sätt som den dåliga självkänslan kan komma fram på.

”Min partner agerar offer”

Personen spelar hjälplös och oförmögen att hantera livet, samt väntar på att någon ska komma och rädda honom/henne. Personen använder självömkande och likgiltighet som ett skydd för att ta ansvar eller för att förändra sin situation. Han/hon letar ständigt efter andra att luta sig mot. Detta kan resultera i problem som bekräftelsebehov och att vara ohälsosamt beroende av andra i en relation.

”Min partner är som en kamelont”

Han/hon visar en positiv sida utåt, men bakom den glättiga fasaden är personen livrädd att misslyckas. Ofta lever personen med en stark känsla/rädsla av att bli ”avslöjad”. Ofta finner vi starka drag av perfektionism. Han/hon är rädd för att göra fel. Detta kan i sin tur leda till problem med perfektion, förhalande, tävlingsinriktning och inte sällan utmattningsdepression (utbrändhet).

”Min partner är en rebell och tänder på två röda”

Personen agerar som om åsikter från andra inte betyder något alls, speciellt från viktiga eller mäktiga personer. Han/hon har ett behov av att utmana auktoriteter för att känna sig tillräckligt bra. Ibland blir otillräcklighetskänslorna alltför påtagliga när de gjort något fel. Då kan de skylla ifrån sig. Det är heller inte ovanligt att denna typen kan spela upp små utstuderade spel för att inte blotta sina brister.

Jonas Gåde

Materialet är copyrightskyddat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s