Jonas Gåde, Comunicera: Blöder lik?

Du vet säkert redan att vi upplever omvärlden genom våra fem sinnen. Eftersom våra sinnen inte kan ta in mer än en del av allt som händer, blir våra upplevelser bara en spegling av vad som händer i vår hjärna. Dessa neurologiska processer föder i sin tur våra tankar i form av bilder, känslor, intern dialog m.m. Detta är helt enkelt nödvändigt. Om vi skulle ta in allt som vi upplevde, skulle vår hjärna kollapsa, eftersom att den bara kan ta in en viss mängd information i taget. När vi utelämnar information, sker det oftast utan att vårt medvetande är inblandat och det leder ibland till felaktiga beslut. Hjärnans viktigaste funktion är inte att komma ihåg allting, utan att sortera informationen.

Det finns en rolig historia som visar hur starkt våra föreställningar påverkar vår personlighet. Det var en gång en man som hade en ovanlig psykisk störning. Han trodde att han var ett lik. Han åt inte och han arbetade inte. Han bara satt ner och hävdade att han var ett lik. Psykiatrikern försökte övertyga honom om att han verkligen inte var död. De argumenterade fram och tillbaka. Till slut sa psykiatrikern: ”Blöder lik?” Mannen tänkte en stund och svarade: ”Nej, alla vitala delar i kroppen har slutat fungera, så de blöder inte.” Då sa psykiatrikern: ”OK, då gör vi ett litet experiment”.

”Jag tar en nål och sticker dig i fingret och så ser vi om du börjar blöda.” Eftersom patienten var ett lik så fanns det inte mycket han kunde säga eller göra. Psykiatrikern stack honom i fingret och mannen började blöda. Patienten tittade helt chockad och överväldigad på blodet och sa: ”Det var som fan, lik blöder också!”.

Varje dag kan vi tänka upp till hundratusen tankar, där varje enskild tanke följs av en annan tanke. Merparten av våra tankar ställer inte till med några problem för oss. När vi däremot upplever situationer som är mer krävande och utmanande, måste vår hjärna sortera tankarna på ett sätt så att världen kan förstås. Dessa tankestrukturer som då bildas kallar vi för föreställningar. En föreställning kan därför förklaras som en tanke om en tanke.

’Jag kommer alltid att tycka det är tråkigt att motionera.’
’Jag kommer alltid att vara överviktig.’
’Jag förtjänar inte att må bra.’
’Alla är emot mig.’

Dina föreställningar påverkar ditt beteende i mycket stor utsträckning. Det är allmänt känt, att om någon tror han kan göra något – så kommer han att göra det. Om samma person tror att någonting är omöjligt, spelar det ingen roll hur mycket vi anstränger oss för att övertyga honom om att det är möjligt – det kommer med all säkerhet aldrig att gå! Våra föreställningar växer fram ur hur vi tolkar en upplevelse. De fungerar samtidigt som ett filter där det ”hjälper” eller ”stjälper” oss genom att sortera bort alla nya tankar som inte passar in. Så fort en föreställningsstruktur har skapats i vår hjärna, kommer den att söka upp andra föreställningar som påminner om den ursprungliga föreställningen.

När de hittar varandra, väver de tillsammans med de andra föreställningarna en osynlig väv som blir till ett filter mot omvärlden. En annan konsekvens av det här är att det undermedvetna alltid förenklar och sorterar sig självt för att göra det så smidigt som möjligt. Det innebär att vi hela tiden söker och lyssnar efter information som kan bekräfta de värderingar och föreställningar som vi tagit till oss tidigare. Om föreställningarna är negativa, kan dem vara som ett elakt virus som sprider sig fort och som måste stoppas om det inte ska skada oss. Om vi inte i tid gör något för att stoppa våra tankevirus, kommer vi på sikt att ta skada av dem. Men du har ju redan börjat läka genom att lära dig hur allt hänger ihop, eller hur?

Fortsättning på denna artikel kommer imorgon. Blöder lik Del 2

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s