Jonas Gåde: Är din partner känslomässigt avstängd?

”Min partner visar inga känslor”

Känslomässig avstängdhet är vanligast hos män. Hela 85% av de som använder sig av denna strategi
är män. Forskare menar att anledningen ligger på en djupare nivå, som präglas av vårt evolutionära arv. Antropologisk forskning menar att vi genom vår långa utveckling präglats väldigt starkt av våra rigida könsroller. Kvinnorna specialiserade sig tidigt på att ta hand om barnen, medan männen utvecklade sin förmåga att jaga. När mannen konfronteras med missnöje från kvinnan så känner han sig otillräcklig och kan inte se behovet hos kvinnan förenas emotionellt, utan dar sig istället undan. Om du lever med en partner som är känslomässigt avstängd, kallar jag mönstret för stenansikte.

”Min partner drar sig undan när känslorna blir för jobbiga”

Ju mer översvämmad stenansiktet känner sig av kritiken från sin partner, ju mer känslig blir han för att hans partner ska svämma över igen. Därför drar han sig undan från alla känslor och allt obehag genom att stänga av. Vad han vanligtvis inte tänker på är att han samtidigt säger nej till sin relation när han blir ett stenansikte. Detta gör hans partner ännu mer irriterad. En person som använder sig av denna strategi ger heller ingen återkopplande feedback i form av en tvåvägskommunikation. Han ger på sin höjd en nick med huvudet, ler överlägset, hånflinar eller säger något som ”jaa” eller ”uh-uh” och går därifrån. Detta får motparten att känna ”du bryr dig inte om vad jag tycker”. Detta beteende kan leda till att motparten känner sig värdelös och ointressant.

Förklaringen till vad som händer i oss när vi svämmar över, är att det samtidigt sker hormonella förändringar. Adrenalinet flödar, vilket aktiverar reptilhjärnan som slår på fly eller fäkta-responsen i takt med att blodtrycket ändras. När din kropp har hamnat i detta tillstånd så reagerar den äldsta delen av hjärnan, som är den mest primitiva, och konsekvenserna kan bli förödande. Dina möjligheter att bearbeta information är reducerad, din förmåga att tolka signaler blir svårare och det blir omöjligt att lyssna. De kan till och med få svårt att förstå vad sin partner säger. Att hitta konstruktiva lösningar i detta tillstånd är nästan omöjligt. Dessa förändringar är så dramatiska att om en partner ofta svämmar över i sina känslor, kan det leda till stora påfrestningar i relationen. Är du en känslomänniska?

Vad som också inträffar när man känner sig översvämmad är att de fysiska reaktionerna kommer som ett brev på posten. En av de mest uppenbara av dessa reaktioner är att hjärtfrekvensen går upp. Det kan snabbt skena iväg mot 100 slag per minut, till och med så högt som 165, i kontrast till en typisk hjärtfrekvens som är runt 70-80 för en normal, stillastående person. Det är detta som stenansiktet vill undvika. Eftersom männen jagade i grupp så krävdes det att man kunde behålla adrenalinet för att inte äventyra gruppens säkerhet. Av denna anledning så flödar mäns adrenalin lättare och avtar inte på samma sätt som kvinnors efter ett bråk. När män är uppjagade efter ett gräl och därefter blir tillsagda att lugna ner sig under tjugo minuter, sjunker inte deras blodtryck, utan de håller sig kvar på en hög nivå i avvaktan på att få möjlighet att slå tillbaka eller ge igen. Kvinnorna däremot kan mycket lättare lugna ner sig inom dessa tjugo minuter och får snarare högt blodtryck om hon skulle bli tvingad att ge tillbaka. Eftersom konflikter resulterar i större påfrestningar för mannen, är det inte konstigt att fler män än kvinnor försöker undvika bråk.

De som fastnade för denna artikeln läste också

Dont worry be happy

Jonas Gåde  

(c) Materialet är copyrightskyddat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s