Jonas Gåde: Hur stödjer jag barnen vid en skilsmässa? Del 2Hur gör man för att skilsmässan ska bli så smärtfri som möjligt? Det du kan tänka på som förälder, när ni bestämmer er för att skiljas, är att inte vänta för länge med att berätta för barnen. De förstår ändå att något är fel och dem mår bättre av att veta. 

Var noggranna med att berätta för barnen att det inte är deras fel att ni som föräldrar ska skiljas och att ni kommer att finnas där för dem ändå. Det är också viktigt att förklara att det kommer att vara jobbigt, men att det också kommer bli bättre, att ni som familj kommer att må bättre. Som förälder är det viktigt att du inte försöker dölja för barnet/en att du är ledsen över att ni skiljt er, men samtidigt inte lägga din sorg på dem. 

Var noggrann med att du har ett stöttande system runt omkring dig som hjälper dig bära din sorg. Var uppmärksam så att du inte belastar dina barn till att vara ditt känslomässiga stöd. När det kommer till de praktiska detaljerna i en skilsmässa så är det jättebra om barnet/en får vara med och styra så mycket de kan och vill. Det ger dem en känsla av att ha kontroll över situationen. Låt barnet/en följa med på husvisningar, köpa möbler m.m. 


Det som kanske är det viktigaste när en skilsmässa sker är att ni inte väljer att bråka genom barnen. Lägg inte den skulden på dem. Även om det är så att den ena partnern beter sig riktigt illa, eller att det blir en tvist som känns olöslig, lägg inte den ilskan eller sorgen på era barn. De kommer att ha det jobbigt nog ändå. Det är viktigt att dem känner att de kan uttrycka sina känslor om båda föräldrar inför båda föräldrarna, utan att bli dömda. Tveka inte med att be om hjälp om du känner att det behövs. Vänd dig till familjerådgivningen, en familjeterapeut eller en psykolog. Familjerådgivning eller familjerätten kan vara bra att söka hjälp hos även om man är helt säker på att man vill skiljas, för att göra samarbetet kring barnen bättre.

Del 1

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

 
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s