Jonas Gåde: Shut the fuck up Shut the fuck up Shut the fuck up: Självkänsloskolan del 4


”Jag är hård mot mig själv”

Det finns ingen enskild faktor som påverkar självkänslan så mycket som hur du tänker och kommunicerar med dig själv. Alla människor talar med sig själva. Det kallas för att tänka. Du blir vad du tänker. När du talar om för dig själv att du är värdelös eller dålig, då blir du just det. Det är en självuppfyllande profetia. Det är farligt för din självkänsla eftersom din interna dialog verkar på en omedveten nivå och ger näring till djupt rotade föreställningar som du har om dig själv. 

”Jag är en bluff”

Du kan ha tankar som: ”Jag fick visserligen jobbet, men det var bara tur. De hade väl ingen annan. Om de bara kände mig bättre, skulle de inte gilla mig”. Genom att säga dessa saker till dig själv, förstärker du tron av att du inte är bra nog – samtidigt som du låter dem skapa din egen verklighet.

”Jag är inte snäll mot mig själv”

Robert Anton Wilson är en gigant inom personlig utveckling och filosofi med mer än 40 böcker bakom sig. Han berättar att han använder Richard Bandlers mantra varje gång han är på väg in i ett dåligt tillstånd av oro eller ångest. Du är kanske van vid mer sofistikerade mantran av Shangrila, som indierna använder? Mantrat du får av mig är inte lika sofistikerat och intellektuellt, men det är desto effektivare. 

Det lyder: Shut the fuck up, shut the fuck up!

Repetera mantrat om och om igen, fortare och fortare, tills det att din inre röst försvinner och du börjar le. Det kanske inte fungerar perfekt från början, men efter hand kommer du bli väldigt bra på att säga till rösterna att hålla tyst. En klient till mig berättade att när hennes tankar kom, satte hon upp en stoppskylt för tankarna.

Citat självkänsla:

Om självkritik, självhat och självförakt kunde hjälpa dig att få en bättre självkänsla, skulle alla ha varit lyckliga för längesedan. Sluta att kommentera dina fel.

/Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Självkänsloskolan

Del 1

Del 2

Del 3

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

Del 9

Del 10

Del 11

Del 12

Del 13

Del 14 

Del 15


Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

En reaktion på ”Jonas Gåde: Shut the fuck up Shut the fuck up Shut the fuck up: Självkänsloskolan del 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s