Jonas Gåde: Det är handling som räknas Relationsskolan del 3


Många människor tror att de kan förbättra sina relationer genom att läsa söndagsbilagorna i Expressen eller Aftonbladet. Andra människor väljer att läsa horoskop för att få reda på vad som ska hända i deras relation, istället för att skapa sin egen verklighet. Det spelar ingen roll hur goda intentioner ni har för er relation, det är handlingar som sätter era planer i verket. Hur skulle du uppleva följande scenario:

Tänk dig att du under en tid har legat på sjukhus och att någon i efterhand säger: ”Jag tänkte jättemycket på dig. Jag kände för dig och det kändes i min mage den dagen du skulle opereras”. Vederbörande kom dock inte och hälsade på dig. Världen är full med offer, som sitter och känner och tänker en massa. Det finns ju till och med ett talesätt som säger att det är ”tanken som räknas”. Den personen som myntade det uttrycket kan inte ha tänkt så värst mycket. På denna planet är det inte tankar och känslor som räknas, utan handlingar.

Livet du lever nu är det enda du har, i vart fall i den här världen. Då hjälper det om du:

  • Tänker handling
  • Förväntar dig handling
  • Handlar

Det viktiga är inte att allt blir bra på en gång. Det som räknas är att du och din partner gör små förändringar och att relationen tar en ny riktning. Gregory Bateson var den som först introducerade frasen ”The difference that makes the difference”, skillnaden som gör skillnaden. Många gånger träffar jag par som tror att de måste göra omvälvande förändringar för att komma till rätta med sina problem.

Tänk på att bra relationer inte skapas på ett spa en helg i Varberg. Bra relationer skapas av synliggörande i vardagen. Många vill förändra allt på en gång; bli mer pratsamma, hjälpa till med hushållet, visa uppskattning och ge komplimanger. De första dagarna fungerar allt perfekt. Den ena parten, eller ibland båda, visar på ett nytt beteende. Men detta fortsätter tyvärr inte. Resultatet blir ännu mer bitterhet och besvikelse. Om ni istället börjar med små steg så kommer ni att upptäcka, som så många andra par, att ni sakta kan börja hitta tillbaka.

Kom ihåg att små saker kan göra stora skillnader och att en liten förändring är mer än ingen!

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Del 1

Del 2

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8


Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s