Jonas Gåde: Dejtar du ett psycho se upp kärleken kan göra dig blind

Det är skönt att skena iväg i dejtingstadiet; drömma sig bort och fyllas upp av den sköna känslan av att vara kär. Den största anledningen till att relationer inte fungerar över tiden är att man har en för kort dejtingperiod. Jag vet inte hur många gånger jag har suttit i terapirummet och klienten har sagt till mig ”jag kände på mig att något inte stod rätt till, men jag ville inte se det”. Här är några varningstecken som du ska vara vaksam på i början när ni träffas.

1 ”Din partner är väldigt jag centrerad”

Du märker att din partner sätter sig själv i centrum. När ni ska bestämma något, vill din partner alltid att hans/hennes vilja ska vara styrande. Dina behov är mindre viktiga.

2 ”Plötsliga humörskiftningar utan anledning”

Din partner visar på ohälsosamma beteenden, så som vredesutbrott eller emotionell utpressning. En del personer bär på ett stort emotionellt bagage och kommer i en del situationer att agera utan en tanke på konsekvenserna. Denna typ av problematik är lätt att ha överseende med.

3 ”Respekterar inte dina känslor”

Om din partner inte accepterar dina känslor och åsikter i början, utan avfärdar dem som konstiga och irrationella, är sannolikheten inte särskilt stor att han/hon kommer att ändra sig. Efter förälskelsen går det snarare åt andra hållet; personen blir mer okänslig för dig och dina behov.

4. ”Din partner håller på att kontrollera dig”

Det kan vara gulligt med en partner som vill vara med dig mycket i början. Du blir hämtad och lämnad. Du känner dig som en prinsessa. Var dock vaksam på frågor där du ska redogöra för din kväll, vem du pratat med, vilka som varit där med mera. I början är dessa frågor ofta oskyldiga och du kan uppleva det som att din partner är genuint intresserad av dig. Om din partner börjar dyka upp när du går ut med vänner och låtsas som att det är en slump, kan det handla om ett överdrivet kontrollbehov. Om din partner kontrollerar fakturan på din mobiltelefon eller läser din samtalshistorik för att hitta misstänkta nummer, är det inte ett acceptabelt beteende. 


5. ”Din partner ställer till scener offentligt”


Din partner kan ställa till med en scen på en fest eller ute offentligt. Det kan gå så långt att vederbörande skriker och gormar på ett sätt som skrämmer dig. När allt har lugnat ner sig skyller din partner på att han/hon var utarbetad, trött eller något annat, samt tycker att det inte är något att orda om.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s