Jonas Gåde: Tips om hur man håller kärleken vid liv


”Hur länge varar en förälskelse?”

Det är sällan en relation börjar dåligt. De flesta relationer börjar med förhoppningar och drömmar. Vi vet av erfarenhet att förälskelsen är en trivsam och härlig fas i relationen, men den varar inte för evigt. Förälskelsen kan vara i två månader, i bra fall flera år och i bästa fall hela livet ut. Förr eller senare förlorar relationen energi och våra drömmar börjar att dö. Jag är övertygad om att en framgångsrik relation kräver att du blir kär i samma person om och om igen. Frågan är om det är möjligt? Om det är möjligt, hur gör man?

Egentligen är det väldigt lätt. En bra relation utvecklas och fördjupas på grund av den känslomässiga tillfredsställelsen. Alla har en känslomässig behållare. Problemet är att den behållaren, i de flesta fall, bara kan fyllas av din partner. Den emotionella behållaren kan också dräneras av din partner. Varje gång du är okänslig för din partners grundläggande behov, dränerar du hans/hennes känslomässiga behållare. Du och din partner behöver kontinuerligt fylla på behoven hos den andre. När du fyller på hans/hennes emotionella tank, lägger du grunden till en stabil kärlek som sträcker sig långt in i framtiden.

Här kan du och din partner få hjälp med att hålla kärleken vid liv

”Hur hittar jag och min partner tillbaka till varann?”

En mycket viktig faktor för att upprätthålla energin i relationen är att ni är medvetna om era emotionella behållare. De flesta problem som uppstår i en relation beror på att man har en tom känslomässig behållare. Om er kärlek ska hålla över tiden, måste ni båda lämna er jag-centrering. Om du går in i en relation och förväntar dig att din partner ska ta hand om dig eller om du fokuserar på att köra ditt eget race, dröjer det inte länge förrän tanken är tom. Du kör inte din bil på tom tank och det kan du inte heller göra med din relation.

”Jag och min partner har förlorat känslorna för varandra”

De flesta missförstånden i relationen beror på att ni inte vet hur ni fyller upp varandras känslomässiga behållare. Om behållaren är tom, kan det leda till att du eller din partner försöker fylla den på annat sätt. När vi är känslomässigt utsvultna kommer vi per automatik att söka efter något som fyller upp vårt tomrum. Jag är övertygad om att de flesta otrohetsaffärer beror på en tom, känslomässig tank. När tanken är tom finns det risk för otrohet. Detta borde motivera er till att hålla varandras känslomässiga tankar fulla. Det hade naturligtvis varit trevligt om du och din partner fyllde era känslomässiga tankar på samma sätt, men det gör ni vanligtvis inte. Det beror på att de grundläggande behoven hos män och kvinnor skiljer sig åt.

”Jag och min partner kan inte kommunicera längre”

Eftersom du och din partner har olika behov, behöver ni utveckla er kommunikation så att ni blir medvetna om dem. Vilket kärleksspråk har du och din partner?

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s