Jonas Gåde: Du lär din partner hur de ska behandla dig Relationsskolan del 6


Det är inte helt ovanligt att personer i relationer gör våld på sig själva genom att inte sätta tydliga gränser. Här kan du testa din relation. Vi lär människor hur dem ska behandla oss. Generellt sett lär sig din partner genom den feedback han/hon får av dig  Det betyder att du både medvetet och omedvetet kommer att ge feedback till de människor du har omkring dig.

När dina gränser inte är tydliga, kommer människor omkring dig att utmana dina gränser tills dess att du sätter ner foten. Varje relation definieras därmed med hjälp av de inblandades beteenden. Detta sker antingen genom att du belönar dem, eller att du passivt tillåter dem att fortsätta med sitt negativa beteende.

Helena hade ett stort behov av att kontrollera var Peter befann sig någonstans. Helena krävde att han skulle redovisa sin exakta position och sitt umgänge. Om du accepterar ett sådant beteende, säger du indirekt till din partner: ”Detta beteende som du har är helt okej. Jag accepterar att du förhör mig.” Sannolikheten för att detta kommer att fortsätta under hela relationen är då stor.

Om du istället markerar att du inte uppskattar den typen av beteende, så ger du din partner möjligheten att acceptera och respektera det du säger. Om fallet är att din partner inte kan hantera att du inte vill bli förhörd – då är det läge att sätta sig ned och diskutera er relations framtid.

Det är inte säkert att du får det som du behöver genom att ge uttryck för hur du känner, men du kommer att må oändligt mycket bättre när du börjar stå upp för dig själv. Om du inte står upp för dig själv så innebär det att din partner kommer att flytta fram gränserna, tills det att du säger stopp.

Det spelar ingen roll vilken typ av relation det handlar om. Din partner kommer alltid att agera utifrån hur du reagerar. Det är inte alltid lätt att bryta gamla mönster. Det kan vara lämpligt att förvarna sin partner om man står i begrepp att göra stora förändringar med sig själv.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Vill du läsa mer om relationsskolan finner du de andra delarna här:

Del 1

Del 2

 

Del 3

 

Del 4

 

Del 5

 

Del 7

 

Del 8

 

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s