Jonas Gåde: Hur kan man lära sig prata om sex?


Sex är en viktig aspekt i de flesta relationer. Inget annat område i relationen är mer känsligt och erbjuder mer potential för att känna sig både sårad och avvisad. Det är därför inte konstigt att det kan vara svårt att kommunicera om sex. Det kan vara svårast att prata om sex när det känns som ett problem. När du talar med din partner om sex ska din attityd vara att ”göra något bra till något ännu bättre”. Det är inget märkvärdigt att känna sig sårbar, alla vill ju vara attraktiva i sin partners ögon och inte framstå som okunnig.

Kommer du ihåg hur nervös du var när du var intim för första gången? Om du är som de flesta andra så var du fylld med osäkerhet. Du var sårbar, eftersom det handlar om att dela med sig av sig själv och sina sexuella behov till en annan person.

Det är inte ovanligt att du och din partner har en uppsättning av rutiner när ni är intima med varandra. En del personer tycker om rutiner med vissa dagar eller en viss tid på dygnet, andra att det ska vara mörkt i rummet o.s.v. Om sexlivet går i samma hjulspår och det är ett problem, då kan det var dags att prata lite om det. 

1. Var ärlig. Detta är en grundförutsättning. Det kan tyckas som en självklarhet, men det är lätt att man inte är helt rak eller bara tar upp saker till hälften. Det är därför inte konstigt att när par ska prata med varandra om sina sexuella behov så blir kommunikationen indirekt, svepande och ganska trevande.

2. Lyssna uppmärksamt. Stanna upp och lyssna och medverka till att samtalet hålls i en lugn ton.

3. Välj rätt tidpunkt. Det är ingen bra idé att börja samtalet mitt i sexakten när du vill diskutera något olöst problem. Det kommer bara att leda till besvikelse eller frustration.

4. Var försiktig så att du inte skuldbelägger din partner. Det är lätt att ta till påståenden som ”Du ställer aldrig upp” eller ”Det är alltid jag som initierar sexet”. Om du är anklagande är det lätt att personen du pratar med går i försvar och ni kommer ingen vart. Ett samtal om sexuella behov som börjar med kritik, kommer att sluta snabbare än en ”snabbis”. Istället för att säga till din partner ”Du rör mig aldrig,” är det bättre att säga, ”Jag älskade när vi kysstes i hallen förra veckan. Jag skulle önska att du gjorde det mer för att det får mig att känna mig uppskattad”. Istället för att säga: ”Gör inte så”, kommer du att få en bättre respons om du säger ”Det känns underbart när du tar i mig på det här sättet”.

5. Berätta om dina erfarenheter, tankar, känslor och behov, istället för att säga vad du tycker är fel i den sexuella relationen.

6. Visa respekt. Nyckeln till att tala om sex är att göra det varsamt och med ett stort mått av respekt. Tänk på att du måste respektera din partner så att inget sker mot hans/hennes vilja. Om sexlivet är hett och spännande, är chansen stor att relationen fungerar bra.

7. Sexfantasier. Det är inte alla fantasier som vi kanske vill agera ut, men det är inget fel att våga tänja lite på gränserna och experimentera.

Här kan du testa din relation

I morgondagens blogginlägg så berättar jag mer om sexfantasier.

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s