Jonas Gåde: Sexuella fantasier

Låt mig först fastslå att sexuella fantasier är något naturligt och inget att skämmas över. Det är en primal instinkt. Detta hindrar inte sexuella fantasier från att vara ett känsligt område som man måste närma sig med försiktighet. Det är inte ovanligt att vi kan känna oss uppfyllda av både skuld och skam, samt bli chockade av kraften i våra fantasier. Att våga prata om sina sexuella fantasier och önskningar handlar om att lära sig fråga om det man vill ha, samtidigt som man möter upp sin partner på ett respektfullt sätt.

Det är inte helt lätt. Det är inte ovanligt att vi kan bli osäkra på vad våra fantasier säger oss. Vi tror kanske att fantasierna avslöjar våra djupaste, innersta önskningar eller att det vi fantiserar om bara är en slump. Vanligtvis återkommer vi till samma typ av fantasi om och om igen. Det beror på att fantasin sätter ingång en stimuli-respons reaktion som finns kvar i vår hjärnas neutrala nätverk och därigenom stimulerar oss om och om igen. Det händer också att vi använder sexuella fantasier på grund av att vi inte vill ställa krav på vår partner eller att vi skäms för våra behov.

Några vanliga fantasier:

  • Sex med flera partners
  • Lesbiska eller gay-fantasier
  • Fantiserar om att bli bunden eller våldtagen

Brett Kahr, som gjort en av de största undersökningarna på sexuella fantasier, blev själv förvånad över hur vanlig fantasin om att bli bunden var. Det är dock mycket viktigt att notera att bara för att nästan var fjärde person kan fantisera om att bli våldtagen eller bunden, innebär det inte att man önskar att bli det. Snarare handlar det om att personen vill vara passiv; få uppleva en känsla av att inte behöva ge, samt bli omhändertagen eller ompysslad utan att behöva ta ansvar. Detta kan grunda sig i en längtan efter barndomen, så som det var när du var liten.

Ditt sexliv kan i en del fall förbättras avsevärt om du tillåter dig att dela med dig av dina sexuella fantasier, eller genom att agera ut delar av dem med din partner. Även om fantasier är olika för oss och ett äventyr i relationen, är det väldigt få par som klarar av att dela med sig av sina fantasier och integrera dem i sitt sexliv. En del personer har inga som helst problem att dela med sig av sina sexfantasier, medan andra tycker att det är det mest privata som finns. En del vill absolut inte prata med sin partner om det, eftersom de flesta känner sig sårbara inför sin partner och vill framstå som en god älskare eller älskarinna.


Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s