Jonas Gåde: Varför stannar kvinnor kvar i dåliga relationer? Del 2


Idag fortsätter jag berätta om ytterligare några situationer som gör att kvinnor stannar kvar i dåliga relationer.

”Hon har inte gått i en bra kärleksskola och förstår inte hur en sund relation fungerar”

En väldigt viktig faktor är att hon helt enkelt inte vet hur en bra relation är. Kärleksskolan som hennes föräldrar gav henne innehöll inte de byggstenarna som krävs för att skapa en bra relation; som uppskattning, uppmärksamhet, emotionell trygghet och respekt. Detta resulterar i att det blir lättare att gå tillbaka till en relation som är dålig, eftersom det är den man känner igen.

”Hon vill inte såra barnen”

Många kvinnor lever med föreställningen att en skilsmässa och livet med barnen som ensamstående förälder kommer att skada barnet. Vad många inte tänker på är att det skadar barnen mer att växa upp med föräldrar som inte visar varandra kärlek. Det blir en dålig kärleksskola för barnen.

”Hon är rädd att han inte ska klara sig”  

Kvinnor ikläder sig gärna rollen som den omhändertagande, eftersom det faller dem naturligt att ansvara även för andra människors liv. En del kvinnor tycker om att vara moder Theresa och ta hand om en kille som är missbrukare, alkoholist eller bara en skitstövel. Det räcker inte med ett vanligt renoveringsobjekt, utan en stjärna i boken får man om man omvandlar ett riktigt ”risigt ”objekt till en diamant. Naturligtvis behöver dessa män professionell hjälp och den bördan ska inte kvinnan behöva bära. När hon är på väg att skapa ett eget liv och antyder att hon vill gå isär, börjar han dricka igen eller hotar med att avsluta sitt liv. Jag vet inte hur många gånger jag har hört detta i terapirummet: ”det är inte så illa.”

Vad du måste inse är att de här djupare problemen inte är ditt ansvar, oavsett vad som händer. Om du väljer att lämna så är det inte ditt fel. Han får ta ansvar för sitt liv.

Inte läst del 1? Klicka här

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Del 1

 

Del 3


Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s