Jonas Gåde Comunicera: Min chef är en psykopat Del 1

Låt mig först konstatera att uppgiften att diagnostisera en psykopat är mycket svår.
Många gånger luras även tränade personer. Även om jag i mitt yrke ofta träffar offer till psykopater, händer det också att jag ibland stöter på psykopaterna själva. Även för mig som har en del information, är det inte helt lätt att upptäcka förekomsten av psykopati hos individer. När jag själv behöver konstatera eller utreda personer med psykopati, måste jag använda mig av alla upptänkliga resurser och tester som finns för att få en riktig bild.

Det enklaste draget att upptäcka, även hos de mest väl uppfostrade psykopater, är en oförmåga att tänka ”vi” (om det inte finns en baktanke). Alla psykopater är jag-centrerade. Psykopaters misslyckanden som ledare och chefer beror på deras ovillighet och oförmåga att samarbeta med andra, speciellt dem som de upplever som motståndare. Ofta försöker de minimera vikten av ett team.

Om de misslyckas, kan de använda typiska organisationsrationella förklaringar för att slippa delta i möten eller gemensamma aktiviteter (t.ex. ”möten är bortkastad tid”). Kanske deltar de på ett halvhjärtat sätt; kommer ofta sent och gör en scen när de kommer in, eller går mitt i mötet för att göra andra saker som är ”viktigare”.

När lagarbete ligger i deras egna intresse eller är användbart för dem själva (som ett sätt att manipulera andra) kommer de försöka att ta över laget. När detta sker blir de ofta sedda som dominanta eller mobbare. Inte förvånande så beskriver psykopater sig själva som en lagspelare, vilket spetsar beskrivningen av dem.

Ett annat tydligt drag är att oförmågan att hålla sig till sanningen. Patologiskt ljugande är ett framträdande tecken hos psykopater. Unga psykopater lär sig tidigt att ljuga väldigt bra. Intervjuer med kriminella psykopater visar att utan eftertanke kan de presentera de mest fantastiska förklaringar och ljuga på ett underhållande sätt utan minsta skrupler.

Även när de är överbevisade, kan en psykopat ljuga så att du som lyssnare börjar tvivla på dig själv. Ärlighet är ett av de mest viktigaste drag i en relation eller företag. För det första är det ofta obekvämt att hävda att någon ljuger, man kan ju själv ha missförstått situationen. En psykopat kan lätt lägga ut dimridåer genom att bete sig ärligt och etiskt på ytan, men ändå planera för handlingar som är kriminella och oetiska. Ofta använder de sig av tekniken att blanda sanning med lögner, som gör att det kan var svårt att upptäcka.

Eftersom de saknar förmåga att känna skuld, blir det lätt för dem att ljuga. Deras lögner är alltid inlindade med en uns av sanning. Om de blir tillfrågade kan de påpeka detta till sitt försvar. Organisationer kan förlåta misstag om intentionen var ärlig och motiverad med att ”det var för företagets bästa”. Psykopater använder dessa ursäkter för att ta sig ur situationer som de fastnat i, vilket försvårar arbetet med att skilja den ärlige medarbetaren från den oärlige.

Psykopater besitter en oförmåga att dela med sig. Kunskap är ofta en styrka i en organisation. På grund av att psykopater inte ser andra som jämlika eller att andra inte har rätt till samma legitima anspråk till resurserna, så ser psykopater, precis som narcissister, inget behov att dela med sig av pengar, information, förmåner etc. Deras tävlingslystna och parasitliknande natur driver dem till att aktivt suga åt sig resurser från andra. Psykopater är inte heller villiga att dela framgångar inom jobb, viktig information som krävs för jobbet, pengar som behövs för att genomföra projekt, arbetsområde och tid med någon. Med detta i baktankarna blir det lätt att förstå varför psykopater samlar information.

Andra individers misslyckanden blir viktiga för dem. Det gör det lättare för dem att själva verka som om de är bättre. Genom att hålla andra ”utanför”, gör de sig själva mer viktiga för organisationen än andra medarbetare. När en psykopat väl delar med sig av information, finns det ofta en dold agenda. Genom att hålla andra utanför så får det dem att verka dumma. Detta i sin tur är en form av neutralisering som kan används av psykopater mot deras eventuella medarbetare.

Jonas Gåde
 
(c) Materialet är copyrightskyddat

Här finner du fortsättning Del 2


Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s