Jonas Gåde Comunicera: 5 tecken på sjuklig svartsjuka

 

”Min partner lider av sjuklig svartsjuka och kontrollbehov”

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig.
Ibland kan svartsjukan ta överhand och förstöra er relation. Nedan finner du några tecken som kan tyda på sjuklig svartsjuka.

”Min partner förbjuder mig att träffa mina vänner”

Eftersom din partner ser dina vänner som potentiella fiender kan du tvingas in i polisliknande förhör där du tvingas berätta varje sekund av din kväll; vem du pratat med och om det var några av det motsatta könet närvarande. Din partner kan också dyka upp spontant när du är ute med dina vänner. Ibland låtsas dem som om det är en slump, men din partner har planerat det hela tiden. Nu när ni ändå är på samma ställe, kan ni två lika gärna tillbringa kvällen tillsammans eller ännu bättre, varför inte bara gå hem nu direkt? Hon/han kanske föreslår att du inte ska ha några vänner alls.Testa om du lever i en kärleksfull relation

”Min partner vill kontrollera mig”

Din partner kollar upp dig flera gånger om dagen för att se var du är eller vem du umgås med. Han/hon vill gärna kolla din faktura, mobiltelefon och samtalshistorik för alla misstänkta nummer. Din partner kollar regelbundet din online-sökningshistorik för att se om det finns något att kontrollera, vem du mailat till eller om du sökt efter porr. Han/hon går ständigt igenom dina ägodelar, söker efter telefonnummer, läppstiftsfläckar eller andra tecken på otrohet etc.Här kan du testa om din partner är sjukligt svartsjuka

”Min partner anklagar mig för att vara otrogen utan anledning”

I din partners sinne är du skyldig tills det finns bevis på motsatsen. Även om du bevisat bortom alla rimliga tvivel att du är trogen, vägrar han/hon att lyssna till förnuftet. Din partner kan fantisera upp de mest osannolika historier om hur du kan ha träffat andra.

”Min partner tål inte att andra tittar på mig”

Alla av det motsatta könet utgör en potentiell fara. Detta kan innebära att din partner försöker begränsa din exponering för andra, eftersom han/hon är rädd att förlora dig. Även när du försäkrar din partner om att du bara är intresserad av honom/henne så spelar det ingen roll. Bli inte förvånad om han/hon frågar ut dig om män/kvinnor du inte ens lagt märke till, ”Tycker du han/hon är snygg?”.

”Min partner ställer till med svartsjukescener offentligt”

Din partner kan ställa till med en svartsjukescen och anklaga dig för vad som helst, var som helst. Det kan handla om kassörskan i ICA-affären som du var normalt trevlig mot. Plötsligt får din partner för sig att du vill ligga med honom/henne. Din partner kan till och med gå så långt som att nypa dig eller sparka dig under bordet när du gör något fel. Ibland är känslorna så starka att det inte spelar någon roll att det finns folk runt omkring dig. Din partner skäller ut dig efter noter inför andra. Detta beteende skrämmer dig så att du börjar göra våld på dig själv för att hålla din partner lugn.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat
Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s