Jonas Gåde Comunicera: Hur vet man att sin tonåring är deprimerad?

”Min dotter eller son är deprimerad”

Det är inte ovanligt att unga människor får uppleva ”the blues” eller känna sig deppiga. Ungdomsåren är många gånger en tid som naturligt utmanar oss fysiskt, känslomässigt, psykologiskt och som leder till sociala förändringar. Det kan vara värt att notera att unga tjejer drabbas oftare av depression.

Det kan vara svårt att upptäcka när tonåringar lider av depression. Kombinationen av hormoner och att söka sin egen identitet gör att det bli svårt att avgöra vad som är vad. Problem uppstår när en tonåring känner sig hjälplös och hopplös en stor del av tiden.

”Tecken på ungdomsdepression”

Om din tonåring uppvisar något av följande tecken under mer än två till tre veckor, kan han/hon vara deprimerad.

·        Förändring i skolprestationen.

·        Förändring av matvanor; låg aptit eller äter mycket mer.

·        Ihållande känslor av ledsamhet.

·        Låg självkänsla och skuldkänslor.

·        Social isolering, dålig kommunikation.

·        Överdriven skuld eller ångest.

·        Destruktivt och / eller trotsiga beteende.

·        Oförmåga att koncentrera sig.

·        Tron att livet inte är värt att leva.

·        Förändring i sömnmönster.

·        Irriterad eller arg lätt.

·        Fysisk värk och smärta i armar, axlar och leder .

·        Har förlorat mycket energi, klagar över trötthet hela tiden.

·        Snack om död eller självmord – detta bör alltid tas på allvar.


”Orsaker till tonårs Depression”


De exakta orsakerna till depression är inte kända. Omfattande forskning om vuxna med depression pekar generellt på både biologiska och psykosociala faktorer. Några av dem är:


”Tonårsdepression kan ha genetiska faktorer”

Det är fortfarande inte helt kartlagt hur förhållandet mellan förälder och tonåring ger depression; är det kopplat till genetiska faktorer, eller skapar deprimerade föräldrar en miljö som ökar risken för depression hos sina barn. Generellt sett kan man säga att när det finns en genetisk historik med depressioner inom familjen, ökar risken för att andra familjemedlemmar ska utveckla sjukdomen. Här kan du testa om din son eller dotter är deprimerad

 

”Tonårsdepression på grund av biologiska faktorer”

Några av de viktigaste symptomen på depression är förändringar i aptit och sömnmönster. Dessa funktioner styrs av hypothalamus. Hittills har inte så mycket forskning gjorts på detta område hos tonåringar. Förändringar som rör signalsubstanser kan också vara en orsak till depression. Brist på någon signalsubstans kan vara en faktor. Detta gäller främst signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin. Samspelet mellan signalsubstanserna kan också vara en orsak.

”Hur skiljer sig depression mellan killar och tjejer”?

Tonårsdepression på grund av könsskillnader – En annan orsak till depression hos unga flickor är att de är mer socialt orienterade. De är mer beroende av positiva, sociala relationer och blir därför mer utsatta för förluster på det sociala planet än vad killar blir.

”Kan vår son drabbas av depression pga trauma”?

Tonårsdepression på grund av svåra livssituationer – Starka händelser som till exempel när någon går bort, skilsmässa, äktenskapliga konflikter, konkurs, självmord inom familjen, trafikolyckor med traumatisk utgång och att flytta från orten där man bor kan utlösa en depression. Det kan också vara kränkningar som skett tidigare, men som kommer upp senare i livet. 

”Vår son är väldigt pessimistisk och tänker negativt”

Tonårsdepression kan utvecklas av kognitiva faktorer – Ungdomar med dålig självkänsla, pessimistisk grundsyn och som ständigt oroar sig överdrivet mycket eller har ett alltför stort kontrollbehov, har en större benägenhet att utveckla en depression. Har man hela tiden en negativ inställning till det mesta som rör tillvaron och det som händer, är det också risk för att man efter hand utvecklar ett depressivt tänkande och en depression.Hur botar man en tonårsdepression?

Jonas Gåde
 
(c) Materialet är copyrightskyddat
 
 
Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s