Jonas Gåde Comunicera: Det viktiga med din kommunikation är hur den landar

Det spelar ingen roll vad du ska åstadkomma – du måste alltid kommunicera. Ofta vågar vi inte stå på oss och säga vad vi verkligen känner när vi blir sårade. Istället för att lägga tyngd och kraft bakom våra ord, kanske vi ler eller skrattar samtidigt som vi säger att vi är besvikna.

Du vet om du läst mina tidigare artiklar att om ett beteende inte fungerar så måste du försöka med något annat, tills du uppnår ditt mål. När du tillåter den här strategin att sammansmälta med din attityd, kommer du att upptäcka att allt går mycket lättare. Din kommunikation, både verbalt och icke verbalt (kroppsspråk), kommer att förändras på en gång. Du kan se på din motparts reaktion hur det du sagt har landat. Det ger dig möjlighet att justera din kommunikation, om inte motparten förstår vad du säger första gången.

Ibland när vi lyssnar på människor har vi allt för stor tilltro till vad de säger. Vi glömmer att känslor ger sig till känna mycket mer via kroppsspråket än vad som sägs. Det är inte lätt att fejka sitt kroppsspråk. Det beror på att varje kroppsdel är uppkopplad i stora neurala nätverk och det går inte att vara medveten om alla dessa aktiviteter samtidigt. Det spelar ingen roll hur bra du tror att du är på att styra din kropp, det kommer alltid att finnas läckor. En term som är viktig är kongruens (överensstämmelse).

•       Känslor
•       Attityder
•       Emotioner

Konsten att läsa människors känslor och emotioner är nyckeln till att läsa av.

•       Var medveten om dina egna känslor
•       Lär dig kontrollera dina egna känslor
•       Titta efter ledtrådar i andra människors kroppsuttryck

Det är viktigt att du lägger märke till effektiviteten i din kommunikation genom att se hur responsen blir. När kommunikationen mellan människor fungerar uppstår något som jag kallar rapport – ömsesidig förståelse baserad på trygghet, tröst, öppenhet, harmoni och samstämmighet.

Jonas Gåde
 
(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s