Jonas Gåde Comunicera: Sömnproblem? Del 1

Sömnen är viktig eftersom den ökar din förmåga att tänka klart, hantera stress och liknande. Detta medför att om du har några dåliga nätter, kan du få det svårare att hantera andra problem. Jag definierar sömn som ett tillstånd där kroppen befinner sig i djup vila, samtidigt som vår ämnesomsättning sjunker och vårt medvetande kopplas bort. När allt är som det ska har du en naturligt god sömn utan att anstränga dig; du behöver inte kämpa mot oro eller ångest för att uppnå en god sömn och du behöver heller inte ta sömnmedel eller andra droger. 

När man sover bra vaknar man sällan mitt i natten, men om man gör det somnar man snabbt om utan att bekymra sig om saken. Man vaknar naturligt på morgonen och känner sig varken sömndrucken, tung, orolig eller hyperalert. Sömnproblem kan uppträda i tre olika former:

(1) Svårigheter att somna in.
(2) Lätt att somna in, men vaknar efter ett tag och har svårt att somna om.
(3) Man vaknar upp tidigt, långt innan man behöver.

Hur gör personer som sover bra? Vi vet idag genom egna studier och andra väldokumenterade forskningsrapporter, att de som sover bra nästan alltid när man frågar dem vad de tänker på när de somnar, svarar ”ingenting”. Alla vi talat med som upplever att de sover dåligt, berättar samstämmigt att de maler på om saker och ting innan de ska somna. Genom att minimera ältandet och reducera sin ångest kan man avsevärt förbättra sömnen.

Det är viktigt att du lär dig skilja på när det är tid för att lösa problem och reflektera, samt när det är tid för att sova. Ingen medicin i världen kan hjälpa människor att lära sig sakta ner, ta det lugnt, dra ner på ältandet eller sätta tydligare gränser mellan arbets- och privatlivet.

”Sömndagbok”

Du måste tycka att jag är riktigt tjatig. Kunskap är makt – en universell regel som gäller på alla områden. Det första du bör göra om du vill förbättra din sömn är att börja dokumentera dina sömnmönster. Det gör du enklast genom att upprätta ett enkelt protokoll. Protokollet ska innehålla: – Datum – Vilken tid du gick och lade dig – När du somnade in – Om du gick upp under natten – När du vaknade – När du faktiskt steg upp ur sängen.

Det kan också vara bra att lägga till några rader där du kan notera kommentarer eller särskilda iakttagelser. Om du fyller i protokollet varje morgon efter uppstigandet, hjälper det dig inte bara att överblicka din framstegstakt utan också sätta fingret på sådana aktiviteter eller förändringar i dagsrutinerna som kanske påverkar din sömn.

”Tecken på för lite sömn”

För lite sömn gör att man blir dåsig. Det är ett vanligt fenomen som är särskilt uttalat efter en måltid. Man kan ha en tendens, som ibland är obetvinglig, att somna överallt; på kontoret, på tunnelbanan, på bion, framför tv:n etc. Ofta har man dessutom behov av att sova extra mycket mot slutet av veckan. Frusenhet kan vara ett tecken på att man har sovit för lite. Man lider av en viss lättja och har inte särskilt stor lust att arbeta. Alla ansträngningar kostar mer än vanligt, beroende på att man är mer uttröttbar.

”Tecken på för mycket sömn”

För mycket sömn, hypersomni, orsakar trötthet och allmänt illamående. Man saknar kraft och blir på dåligt humör. Hjärnans klarhet och livlighet minskar. Man blir förslöad, eftersom man aldrig blir riktigt vaken. Således är dessa tecken nästan desamma som vid sömnlöshet. För att ta reda på huruvida man sover för mycket eller för lite, kan det vara värt att notera att sömnens längd varierar med vädret. Sömnens längd påverkas också kraftigt av händelser i ens liv, såväl ledsamma som lyckliga.

Om du behöver ta fler än en tupplur per dag, kan det vara bra om du konsulterar en läkare. Det kan vara symtom på depression eller andra sjukdomstillstånd. Om du känner dig trött under dagen, kanske du ska fundera på om du ska ta en tupplur istället för att dricka en massa kaffe.

”Stress och sömn”

Stress påverkar din kost, precis som maten du äter kan påverka att du blir stressad. Stress gör också att dina kortisonvärden kan vara höga. Det händer att man ibland hoppar över måltider när man känner att man är pressad på tid, vilket ofta leder till att man äter större portioner när man väl äter. Om detta inträffar kan det var så att din sköldkörtel sänker din metaboliska aktivitet, vilket i sin tur medför att du kan vilja ha sötsaker eller kaffe för att få upp energin.

Oavsett vad du har för reaktion på stress, så skapar den en störning i hormonerna som kallas cholecystkinin, CCK. CCK är den signalsubstans som meddelar hjärnan att du är mätt. När du är stressad och äter fort, så kommer stoppsignalerna för sent och du kanske redan har ätit för mycket. Det finns också forskning som påstår att vi sover 20% mindre sedan vi fick elektricitet.

Hur mycket sömn är normalt? Normalt brukar man tala om 7.5 – 8 timmar, men detta kan variera från person till person. En liten huvudregel: om du känner att du behöver sova under dagen så sover du för lite på natten!

Imorgon kommer det en fortsättning om hur du kan förbättra din sömn.

Jonas Gåde
 
(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161
 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s