Jonas Gåde Comunicera: Respekt absolut krav i en kärleksfull relation


Ett grundfundament för att en relation ska stå på en stabil grund är att det finns respekt. Vi kan visa på bristande respekt på många olika sätt. Vi kan exempelvis kritisera vår partners vikt, utseende eller något de har gjort. Du kan jämföra respekt med rotsystemet hos ett träd. Det spelar ingen roll hur mycket ljus och bevattning trädet får om inte rotsystemet får bra näring. Så länge ditt rotsystem är dåligt kan trädet aldrig växa och utvecklas. Samma sak gäller för din relation. Relationen kan inte utvecklas ordentligt om den innehåller brist på respekt. När du och din partner respekterar varandra och är öppna för varandras åsikter och tankar, står relationen på en fast grund.

Ett par som vi arbetade med var Helena och Peter. De hade problem gällande respekten i förhållandet. Helena berättade i ett enskilt samtal att Peter ganska ofta, när de var bortbjudna, kunde berömma värdinnan och skämtsamt vända sig till värden och säga: ”Du är lycklig du som har en sådan duktig tjej. Tänk om min Helena kunde laga så här god mat”. Sedan kunde han vända sig mot Helena och säga med ett leende: ”Ta receptet nu så kanske jag kan få lika gott bröd”.

En annan del av relationen som tar stryk när respekt saknas är kommunikationen. Det går inte att prata om ett problem på ett konstruktivt sätt om din partner inte respekterar dig. Om du känner dig trygg med din partner och vet att han/hon respekterar dig kan du tryggt öppna dig och visa din sårbarhet. I efterhand när ni återvänder till det här djupet i kommunikationen kommer känslan av trygghet och respekt att växa. Det blir då lättare att hantera andra problem som dyker upp.


Något som förvånar mig när det gäller relationer är att människor sällan är elaka mot arbetskamrater eller vänner. Ingen skulle komma på idén att skälla ut sin vän för att han/hon glömt stänga kylskåpsdörren. Däremot skulle du kunna agera hur som helst mot den du älskar.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s