Jonas Gåde Comunicera: Min partner har alkoholproblem och dricker för mycket

”Alkoholproblem och beroendeproblematik”

 

Alkohol och droger är definitivt något som kan ställa till problem i en relation. För det första är det både fysiskt och emotionellt skadligt för alla inblandade. Det finns många äktenskap där alkoholen varit den främsta orsaken till att parterna gått åt var sitt håll. Här kan du se om alkoholen påverkar din relation. Alkohol är ofta inblandat när otrohet förekommer. Det första du måste inse är att alkoholism i många fall är en sjukdom. Lite skämtsamt kan man säga att alkoholism är den enda sjukdomen man kan bli utskälld för. Om det är en allvarlig problematik har den beroende många gånger ingen uppfattning om den smärta som deras drickande skapar. En person med ett alkoholberoende tycker ofta att världen är ond och de måste trösta sig själva med alkohol.

”Hur kan man få någon till att sluta dricka”?

Det första du måste göra om du lever i en relation med alkohol och droger och om du överväger att lämna förhållandet, är att betrakta om din partner vill äga sitt problem. Om din partner inte instämmer om att det finns problem och inte äger problemet, kommer det inte att ske någon förändring överhuvudtaget. Då måste du ta nästa steg och fundera över om du vill leva med en man som inte kan kontrollera sitt alkoholintag. Du får räkna med att din partner kommer att vara alkoholist resten av livet.

Frågan du måste ställa dig är: ”Kan jag tänka mig att leva så här resten av mitt liv?”

Om din partner inte vill äga problemet och du inser att dina behov inte kommer att uppfyllas, då har du två val:

1. Gilla läget. Du acceptera situationen, släpper det hela och lever vidare med det som du upplever som ett problem. Det innebär att om du lever med en alkoholiserad partner som upprepade gånger lovat att sluta med alkoholen så får du kanske acceptera att han/hon inte kan sluta.

2. ”Min partner får återfall”. Detta är lite knepigare. Din partner säger att han/hon är villig att ändra sig. Nu måste du först fundera på om du tror på att din partner har kapaciteten att ändra sig just den här gången. Om din partner har lovat att sluta dricka tidigare, men inte har gjort det, vad är det som säger att han/hon ska lyckas denna gången?

Svara på följande frågor:

·     Hur vet du om problemen är temporära eller permanenta?

·     Hur många gånger har din partner försökt?

·     Vad är det som säger att det ska fungera denna gången?

Om du vill veta hur framtiden ser ut, titta i backspegeln för de senaste sex månaderna. Människor förändras inte över en natt utan orsak. Om saker och ting ska förändras måste din partner på något sätt få energi, information eller en uppenbarelse att inträda, annars kommer det att fortsätta i samma hjulspår.

Det finns många olika sätt som förändringar kan sättas igång på, exempelvis genom trauma, sjukdomar eller resor. De allra största förändringarna sker genom att du arbetar med dig själv på ett djupare plan. Ofta får du bäst resultat tillsammans med en terapeut.

Det är väldig sällan som enskilda personer kan hantera en allvarligare beroendeproblematik själv. Om du känner att du står och väger kan ett sätt vara att du en gång för alla bestämmer dig. På detta sätt ger du relationen en ärlig chans. Du skapar bättre förutsättningar för dig själv och kommer ha mindre tvivel om ni skulle separera. Det är inte roligt att vakna upp varje morgon och tänka ”Jag kanske skulle ha gjort det också, då kanske allt hade blivit bra”.

 ”Min partner förnekar sin alkoholproblematik”

 

Din partner äger inte problemet. Du vill inte slösa bort ditt liv så du lämnar honom/henne.

Kom ihåg: Du är ingen dålig person bara för att du vill skilja dig. Din partner behöver heller inte vara dålig även om han/hon får dig att må som du gör.

Här kan du diskutera alkoholberoende och medberoende

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s