Jonas Gåde Comunicera: Problem med relationen gräl och konflikter

”Jag och min partner grälar och bråkar hela tiden”

 

Läsare som inte förstår ironi, bör sluta läsa här.

Gräl och bråk är ett bra sätt att hålla sina relationer vid liv. Genom ständiga maktkamper slipper du att ta itu med vad det egentligen handlar om. Det underlättar om du noterar alla misstag och klantigheter, kort sagt alla tillfällen då din partner har tabbat sig. Du har då en outtömlig vapenarsenal, som du kan dra fram och älta i evigheter. På så sätt undviker du kärnproblemet och slipper visa din sårbarhet och behåller din maktställning i förhållandet. Här kan du testa hur väl du och din partner passar ihop

”Vi bråkar om pengar”

 

Pengar är ett perfekt ämne. Det är nästan ofrånkomligt. Det gäller speciellt vad som ska prioriteras. Det bästa är att det nästan inte finns någon människa som tycker att hon har tillräckligt mycket pengar.

”Min partner vill ha egen tid”

 

Egentid leder till många diskussioner och gräl. I många förhållanden handlar egentid om att få vara självständig. Att erkänna att man behöver någon, är detsamma som att visa den personen att han/hon är värdefull och unik och det är verkligen det sista man vill ska komma fram i ett förhållande. Ha ha.  

Vi bråkar om hur barnen ska uppfostras.

Barn kan också ge näring åt våldsamma strider, som pågår livet ut. Många par slåss om metoden för barnens uppfostran och då gäller det vem av föräldrarna som ska bestämma. En maktkamp av ett ytterst tragiskt slag är när föräldrarna utnyttjar barnen som spelpjäser när de väljer att gå isär.

”Vi har inte sex längre”

 

Perfekt att diskutera – speciellt när ni har älskat. Gör också gärna jämförelser med tidigare partners. Om inte du och din partner är beredda att ändra er, kommer ni fastna i en evig kamp om vem som har rätt eller fel och vem som ska bestämma. Det handlar inte om att locket på tandkrämstuben inte skruvats fast eller kalsongerna som hamnat utanför tvättkorgen. Det handlar nästan aldrig om själva föremålet i kampen.

Många problem uppstår för att vi inte vågar tala sanning. Ett skäl kan vara att vi håller inne  sanningen eftersom vi fruktar att den ska chocka omgivningen. Ett annat är skäl till att vi inte väljer att säga sanningen är att vi är rädda för följderna. Det är naturligtvis svårt att sätta ord på vad vi känner och sen dessutom förklara allt på ett begripligt sätt. Det är ett konststycke innan vi har gjort det några gånger. Som du förstår skapas mycket smärta och svek genom att vi inte säger sanningen. Den sköna konsten att säga sanningen måste vi träna på om vi vill skapa hälsosamma relationer.

Uppriktig kommunikation uppstår först när du vågar uttrycka vad du verkligen känner. Det är inte mycket mening att säga sanningen om det inte finns en ärlig avsikt bakom.

Diskutera din relation här

Jonas Gåde, Källa Lovetestnow

 

(c) Materialet är copyrightskyddat
 
Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s