Jonas Gåde Comunicera: Tar du hand om din mage

 

”Fakta och information om magsmärtor”

Magbesvär kan yttra sig bland annat som diarré, förstoppning, knip i magen, dålig aptit, illamående, uppkördhet och ökad gasbildning.  På Comunicera träffar jag ofta personer som lider av ångest som kan ha problem med sin mage.  Colon irritabile, eller irriterad tjocktarm som det ibland kallas för, är ett relativt vanligt tillstånd. Det är ett ofarligt tillstånd där rörelse och känslighet i tarmen är ändrad. Det ger ofta magsmärtor och diarré eller hård mage. 

Ofta visar sig symtomen då man upplever någon form av stress, oro eller efter en måltid. Kvinnor drabbas tre gånger så ofta som män och runt 20% av befolkningen har symtomen.

Ännu vet man inte säkert vilka orsaker som ligger bakom men symtomen uppstår normalt i sena tonåren och varar ofta i månader eller år. Stress och hög anspänning kan utlösa eller förvärra tillståndet. Symtomen kan vara följande:

”Magsmärtor och magont”

  • Smärta eller obehag från buken (dessa smärtor försvinner ofta efter tarmtömning eller då man släppt luft)
  • Gaser i magen
  • Illamående
  • Ändtarmssmärtor och smärta i rygg
  • Huvudvärk
  • Lös och hård avföring om vartannat
  • Koncentrationssvårigheter
  • Trötthet
  • Oro eller rädsla

”Hur blir jag av med” lindrar” mina magsmärtor”?

Vad man själv kan göra för att minska symtomen är bland annat att lägga om sin livsstil på olika sätt. Det kan av vissa personer upplevas som svårt och besvärligt, men det kan verkligen löna sig och ge utdelning så att du känner dig friskare. Det kan gälla dels att ta tag i eventuella problem på både det fysiska och det psykiska planet. Har man svårigheter att till exempel hantera kritik, att hantera stress eller problem av annan karaktär, är det viktigt att ta tag i dessa. Det kan också vara bra att man börjar träna regelbundet. Eftersom de faktorer som gör att man känner sig sämre ofta varierar mellan olika människor, kan det vara av värde att föra dagbok så att man kan se vad som framkallar symtomen.

”Hur stress påverkar din mage”

De faktorer eller situationer som ger upphov till stress i tillvaron bör man minska. Det är också av vikt att lära sig att slappna av. Det finns olika metoder som passar olika människor exempelvis yoga, hypnos, mental avspänning eller tai chi. Det kan också vara bra att hitta saker i tillvaron som man gillar att göra och som bidrar till att man känner sig glad och tillfreds. Motion och rörelse är viktigt för tarmarna och för att minska stress. Har man mycket ont kan det vara till hjälp att lägga något varmt på magen, till exempel en värmedyna, för att öka cirkulationen och lindra smärtan.

”Kosttips för magen”

Rätt kost kan lindra och förebygga besvär. Ät regelbundet (flera gånger under dagen), men undvik stora och tunga måltider. Tugga maten väl och ät långsamt. Se till att du äter tillräckliga mängder av fibrer som främjar tarmfunktionen. Det kan vara fullkornsprodukter, grönsaker och frukt. Vad som också är viktigt är att dricka mycket när man äter fiberrik kost. Gör man inte det, har det tvärtom en förstoppande effekt på tarmen och det kan bildas mer gaser. Man brukar vidare rekommendera att man gradvis ökar fiberhalten i kosten för att magen ska hinna vänja sig. Man bör undvika mat och dryck som gör symtomen värre. Det kan handla om kaffe, mjölk, mat som ger gaser och starka kryddor. För gärna dagbok över vad du äter, så kan du lättare se vad som framkallar symtomen. Skär ner på alkoholkonsumtionen.

Olika former av tarmproblem kan anta sådana proportioner att det påverkar tillvaron mycket. Ofta är det så att tillståndet varar i perioder genom livet. Det är viktigt att tänka på att göra vad man kan för att göra sin situation så uthärdlig som möjligt. En del i det är att försöka tänka konstruktivt och inte gräva ner sig för mycket i problematiken. En risk är att det bara gör det värre.

”Hur botar man lös mage och diaree”

Mot lös mage kan man använda stoppande preparat, såvida man inte har feber eller det finns blod eller slem i avföringen. Vätskeersättning kan behövas om man är mycket lös i magen och förlorar mycket vätska. Mot förstoppning är det ofta att rekommendera att äta fibrer och dricka vatten. Katrinplommon och linfrön är att rekommendera, samt daglig motion, vilket främjar tarmarnas funktion. För att minska eller undvika onödig mängd av gaser i magen är det viktigt att tugga maten och hålla ihop munnen så man inte sväljer onödigt mycket luft när man äter.

Källa: Allt du behöver veta om ångest, Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat
 
Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s