Jonas Gåde Comunicera: Vad beror huvudvärken på?

 

”Jag lider av svår huvudvärk”

Nästan alla människor har någon gång fått huvudvärk, oftast godartad och övergående. Men det finns också långdragna och återkommande sjukdomstillstånd, framför allt migrän och spänningshuvudvärk. Migrän är inget nytt fenomen utan har en lika gammal historia som medicinens. Det skrivs om migrän i Babylonien flera tusen år f.Kr. Migrän är en utbredd folksjukdom som orsakar stort lidande både för patienten och dennes familj.

”Hur vanligt är det med huvudvärk”?

Drygt 13% av den vuxna befolkningen har migrän. Migränanfallet börjar ofta på morgonen med värk över ena ögat, vid pannan eller tinningen. Därefter kan värken sprida sig till hjässan eller nackregionen. I en del fall kan det sprida sig till den andra huvudhalvan och sitter då i hela övre delen av huvudet. Värken är ofta värst under de första timmarna, en ganska måttlig intensitet som ökar framåt dagen och blir så småningom svår eller väldigt svår. Den har dunkande karaktär och varje pulsslag känns uppåt huvudet.

Det finns många olika orsaker till att vi kan utveckla huvudvärk. Den internationella forskningsorganisationen International Headache Society (IHS) listar mer än 190 varianter av huvudvärk.

”Kan stress orsaka huvudvärk”?

Symtom: Stelhetstypen är den vanligaste typen av huvudvärk. Smärtan känns som om någonting pressar din skalle. Denna typ av huvudvärk varierar i intensitet och varar allt från 30 minuter till en vecka.

Snabbaste bot: Huvudvärkstablett som sköljs ner med kaffe. Enligt Diamond Headache Clinic går värken över dubbelt så fort än om man tar huvudvärkstabletten ensam.

”Hur lindrar man huvudvärk och migrän”?

Symtom: Många människor lider av kraftig huvudvärk som de tror är stressrelaterad, men egentligen är det migrän. Tänk på hur smärtan känns. Migrän uppkommer som en sträng, bultande smärta på ena sidan av huvudet ofta tillsammans med illamående, kräkningar, ljud/ljus-känslighet och störd syn.

Snabbaste bot: Skynda är det operativa ordet med migrän, då ditt matsmältningssystem börjar avta när du drabbas. Ta en migränspecifik formula såsom Imigran Recovery. Om du inte får några varningstecken, fråga din apotekare om råd.

Synen:

Symtom: Huvudvärk som kommer i slutet av dagen, eller efter en lång period av läsning och jobb framför datorn, kan vara relaterad till problem med synen, som en obalans i fokus är misstolkad av hjärnan som smärta.

Snabbaste bot: Gör en synundersökning och se till att få mer sömn: för en tydlig avbildning måste ögonen stängas tillsammans, men när man är trött kan de skilja sig åt och detta kan ingripa med fokus och trigga smärtan.

Hormoner:

Symtom: Menstruell migrän är huvudvärk som kommer cirka två dagar innan mensen, de första tre dagarna av mensen eller om du tar preventivmedel, under utebliven vecka.

Snabbaste bot: Det beror på när dina symtom kommer. Om symtomen börjar innan mensen eller under din tablettfria vecka, kan det hjälpa att ta östrogensupplement eller piller kontinuerligt.

”Kan koffein minska huvudvärken”?

Symtom: Bultande huvudvärk på helgen är som vanligast bland människor som konsumerar mer än 275 mg koffein per dag i veckan – mängden är en stor espresso.

Snabbaste bot: En kopp kaffe bör ta bort huvudvärken, men försök att i fortsättningen hålla dina veckodagar och helger lika vad det gäller koffeinintag.

”Smärtstillande mot huvudvärk”

Symtom: Känd som ”medication overuse headache”. Detta drabbar ca 20% av människor som söker hjälp på kliniker för huvudvärk. Orsaken till smärtan är inte längre den ursprungliga triggningen, utan pillret som tas för att kontrollera det.

Snabbaste bot: Om du har tagit värktabletter mer än två till tre gånger i veckan i en månad eller mer, kan detta orsaka huvudvärk. Prata med din läkare om en kontrollerad plan med andra smärtupplösande metoder för att kontrollera symtomen. Detta kan ta sex till åtta veckor, men när väl cykeln är bruten återgår smärtsignalerna till det normala och huvudvärken försvinner.

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s