Jonas Gåde Comunicera: Justin Bieber och prinsessyndromet

”PS=Prinsessyndromet”

Ingen kan väl ha undgått att ett tiotusentals tjejer flockades runt sin idol för två veckor sedan. Detta är inget jag vill ta ifrån alla unga tjejer. Det utgör en del av den frigörelseprocess som alla tjejer kan behöva genomgå mer eller mindre; känslan av att finna ett ”kärleksobjekt” utanför familjen. Samtidigt som det ser ganska oskyldigt ut finns det en del farhågor som jag inte kan låta bli att reflektera över. Du kanske undrar hur Justin Bieber och Princess Syndrom hänger ihop. Om du letar i amerikanska psykiatriker-förbundets manual för psykiska störningar kommer du inte hitta något om prinsessyndromet (PS) där. En tjej som lider av PS lever livet lite som i en saga. Det är sällan vi hör en pojke beskrivas av föräldrarna som en ”liten prins,” utan det är vanligare att en flicka beskrivs av föräldrarna som ”en liten prinsessa.”

”Vår dotter är utsende fixerad”

Det är inte konstigt att unga tjejer drabbas av PS-syndromet. Det finns invävt i våra arketyper och sagor. Prinsessorna har alltid långt lockigt hår, stora ögonfransar, smal midja och proportionerliga former på gränsen till anorektiska. Det är svårt att stå emot och få en realistisk kroppsuppfattning. För några veckor sedan hade tidningen Frida en artikel som hängde ut alla kändisars vikt, vilket ytterligare förstärker detta.

”Media och utseendefixering”

 

Överallt sänds det ut meddelanden där tjejer framställs som prinsessor och att det är det bästa och enda sättet att vara. I dagens samhälle och med dess fokus på utseende är det förståeligt att flickor har svårt att ”koda” de meddelanden som de observerar. De flesta tjejer lämnar prinsesstadiet bakom sig under uppväxten. Detta hindrar inte att många unga tjejer och även äldre kvinnor lider av Princess Syndrom (PS). Om prinsessyndromet griper tag i en person för starkt kommer det att påverka hennes självkänsla och självständighet. Hon blir uppslukad av sitt utseende och inte sällan blir hon mycket ”jagcentrerad”.

”Hur skyddar jag mitt barn från all utseende fixerad reklam”

Som föräldrar tror vi ofta att vi kan skydda våra barn från att påverkas av alla budskap de får utifrån. Jag är ledsen, men det krävs att du som förälder är proaktiv. Reklam är oerhört kraftfull och påverkar oss i alla åldrar. De stora klädkedjorna säljer plagg som är mer lämpade för tonåringar än en tjej i femårsåldern. Det finns till och med stringtrosor för minderåriga. Det vore naturligtvis bra om din dotter var så insiktsfull att hon selektivt kunde förstå vilka värderingar som är de ”riktiga”, istället för att vilja vara en prinsessa. Sättet du behandlar henne på sätter tonen för hur hon utvecklas. Vad kan du som förälder göra för att hjälpa din dotter skapa sitt egna lyckliga liv? 4 saker du som pappa kan göra för din dotter och som påverkar henne resten av livet
Det är upp till dig som förälder att bemöta de felaktiga föreställningar som florerar i media.
Problemet med PS är att det inte bara handlar om utseende och en skev kroppsuppfattning.
Som förälder finns det andra subtila budskap som din dotter får om hon anammar sagovärlden. Hon lär sig att hon inte kan vara självförsörjande och hon måste finna en prins som kan ta hand om henne. I morgon berättar jag vad du som förälder kan göra för att motverka att din dotter drabbas av prinsesssyndromet.Information och fakta om prinsessyndromet

Jonas

(c) Materialet är copyrightskyddat
Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s