Jonas Gåde Comunicera: Justin Bieber och prinsessyndromet del 2

 

”Förbättra och stärk din dotters självkänsla och självförtroende”

Under hela din dotters utveckling kommer hon att påverkas i många olika riktningar; hur hon ska agera, tänka och bete sig. Som förälder är det därför viktigt att du använder ditt inflytande för att hjälpa henne välja de saker som kommer att främja hennes förmåga att hitta sitt sanna jag. Detta gör du enklast genom att utveckla hennes självkänsla. Nedan finner du några tips på vägen. 

”Min dotter/son har dåliga förebilder/kompisar”

”Du är hennes viktigaste rollmodell”

Tänk på att förändringar börjar med dig. Du är hennes viktigast rollmodell. Om du står dagarna i ända framför spegeln och gnäller över att du har gått upp några kilon eller har någon rynka, så hjälper du till att förstärka prinsessyndromet.

”Min dotter är för snäll och försiktigt (Kan hon ha dålig självkänsla?)”

”Lär din dotter kritiskt tänkande”

Lär din dotter att bli en kritisk konsument. Med det menar jag inte att hon ska sitta och titta på ”Plus” på SVT, utan det handlar mer om att lära henne tänka över de budskap hon får genom media. Börja med att hjälpa henne formulera frågor om de saker hon vill; varför hon gillar vissa kändisar och varför utseendet kan vara så viktigt. Hjälp henne att utveckla egna idéer om vad det innebär att vara stark, oberoende och självsäker och att hitta bra förebilder inom media.

”Min dotter klär sig utmanande”

”Lär din dotter klä sig lämpligt för sin ålder”

Kjolarna blir kortare, topparna blir tightare och tightare. Det betyder inte att du ska klä din dotter som en liten tant, men lär henne vilket budskap hon sänder ut med de kläder hon bär. Kläder som används av tonåringar bärs idag av nioåringar. Det är naturligtvis svårt att förklara för en nioåring att ett plagg är för sexigt. Du kan istället lägga vikt på fördelen med mer bekväma kläder när hon leker med sina vänner. Det handlar inte om att tillintetgöra din dotters individualitet och känsla för stil. I själva verket kan det betyda att främja det. Hjälp henne undersöka vem hon är och ha roligt medan du gör det. Stärk ditt barns självkänsla

”Stärk din dotters egenvärde och självbild”

”Hjälpa din dotter att hitta sin egen sanning”

Uppmuntra din dotter till att ställa frågor eller diskutera kring något hon ser, vare sig det är positivt eller negativt, genom att stödja hennes val. Få henne att känna sig trygg genom att möta henne i känslan, om hon är rädd eller orolig bekräfta att det är okej att dela med sig av sina känslor. Mammor är ofta mycket bättre på detta än pappor. Ju tryggare du kan få henne att känna sig ju mer kommer hon att berätta för dig, vilket i sin tur gör att du inte behöver oroa dig för henne eftersom hon är trygg med att du vet allt. Läs hur din dotter påverkas av sin pappa

”Hur lär man sitt barn att inte falla för grupptrycket”

”Lär henne acceptera det som är annorlunda”

Det är lätt att hamna i fällan att göra som alla andra gör och ge uttryck för grupptrycket.

Hjälp din dotter att acceptera att de flesta individer har bra kvalitéer. Uppmuntra henne att omfamna olikheter och få henne att inse att det är det som gör livet spännande, att alla inte är likadana. 

Här finner du första delen av prinsessyndromet

Om du lyckas dela med dig av några av dessa råd kommer du förhoppningsvis hjälpa henne stå emot prinsessyndromet och istället bli den hjältinna som hon är.

Jonas Gåde
 
(c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708-111161
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s