Har Facebook och din partners smartphone tagit över ert sexliv?

beroende_av_facebook

”Facebook skadar relationer”

Är du eller din partner en av alla dem som alltid är upptagen på sociala nätverk som Facebook, surfplatta eller smartphone. Jag tror att vi alla kan bli lite trötta på Facebook. Kanske blir det för mycket av det goda. På samma sätt som våra smartphones och Facebook kan göra det lättare för oss att kommunicera, kan det också orsaka verkliga problem i relationen. Vill du göra ett kärlekstest?, testa din relation här. Flera forskningsrapporter stödjer denna teori eftersom det finns en risk att personen som ständigt är uppkopplad tappar intresset för närhet, kommunikation och sex. Vett och etikett med mobilen

I en studie från University of Canterbury i Nya Zeeland bad forskarna en grupp att rangordna en lista med 20 aktiviteter från de roligaste till de minst spännande. Sex toppade listen. Att tumla runt mellan lakanen kom före att dricka alkohol, lyssna på musik, umgås och att shoppa. Nu kommer något intressant. Facebook fanns inte ens med på listan bland de topprankade aktiviteterna. Facebook kom långt ner precis efter ”att återhämta sig från en sjukdom”, rankat som mindre roligt än att studera eller arbeta. Även om det inte framgår i rapporten tror jag att Facebook och våra smartphones är så integrerade i våra liv att vi inte tänker på det. Det är som att andas; vi tänker inte på det utan vi gör det automatiskt. Det är därför dem ligger så långt ner på listan. För några veckor sedan kom en studie ut som säger att Facebook är lika lockande som cigaretter och sex. Det är ganska galet, med tanke på att cigaretter är extremt beroendeframkallande.

”Min partner är beroende av sin smartphone”

Om du eller din partner är så uppslukade av era smartphones att ni inte uppmärksammar varandra är det oförskämt. Tänk på att när du svarar på ett sms eller uppdaterar din Facebook-status istället för att ge din partner uppmärksamhet sänder du på ett omedvetet plan ut ett budskap att din partner är ointressant, men personen i andra änden på internet är spännande. Messar din tjej hela tiden?

Mitt förslag är att fortsätt gärna att vara uppkopplad, men gör ditt sovrum till en teknik-fri zon. Ladda din mobiltelefon på köksbänken och lämna din surfplatta på laddning i vardagsrummet. Ägna dig åt det du ska göra i sovrummet; sova eller ha sex.

Vad är din åsikt om Facebook och din smartphone? Dela gärna med dig av dina synpunkter.

Jonas Gåde

Materialet är (c) Materialet är copyrightskyddat

Läs också 4 vanliga sexproblem

Ring Jonas gratis i 10 min och fråga vad du vill om terapi och relationer: 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s