”Jag har blivit kär i min bästa kompis”

 

jag_ar_kar_i_min_basta_kompisDu och din vän har varit kompisar länge. Ni kanske till och med har varit ihop en kort period. Eftersom ni är vänner på ett djupare plan finns de emotionella byggstenarna respekt, omtanke, uppskattning m.m. Allt flyter på perfekt. Ni umgås flitigt privat och har samma intressen. Du har er vänskap, ingen av er har någon partner. Allt flyter på, ni talar om allt. Så plötsligt en dag träffar din vän en ny potentiell partner. Från ingenstans kommer nu känslor som du inte känner igen. Du känner dig svartsjuk. Du var helt övertygad om att du kommit över vännen, men nu känns det helt annorlunda. På grund av det som inträffat ses ni inte lika ofta och det är svårt för dig att vara naturlig när ni träffas. Du vet varken ut eller in. Plötsligt börjar du inse att du kanske har starkare känslor än du trott. Kan det vara så att dina känslor för honom/henne utvecklats till kärlek? Du vet inte vad du ska tro. Allt du vet är att du saknar din vän och att det känns konstigt att en annan träffar honom/henne

  • Hur ska du gå vidare?
  • Ska du prata om det eller bara släppa det?
  • Vad kommer hända med relationen om du säger som det är?

Dessa frågor och många andra surrar i huvudet på dig. Det finns inga standardlösningar. Precis på samma sätt som alla människor har sina egna unika kartor har också varje relation med den andre en unik karta. Därför finns det inga enkla svar.

Nedan finner du några olika alternativ som du kan överväga.

”Jag kan inte stänga av mina känslor för honom eller henne”

Håll dina gränser och låtsas att allt är som vanligt. För att kunna genomföra detta behöver du vara en mästare på att stänga av känslor. Du måste också fortsätta vara bekväm med umgänget med din kompis samtidigt som du vet att någon annan är mycket närmare honom/henne. Du kanske också måste vara stödjande och ett bollplank när din vän berättar om sin nya partner.

”Det är jobbigt att träffa min vän eftersom jag är kär i honom eller henne”

Det kan vara bra att dra ner på umgänget och träffa nya vänner. Det här alternativet kan skapa förvirring hos din vän. Din vän kanske har förståelse för att du försvinner men risken du tar är att vänskapsrelationen dör ut i takt med att du träffar andra. Det kan hända att du behöver dra dig undan för att ta upp vänskapen på nytt efter tag då känslorna lagt sig och du vant dig vid tanken att din vän nu träffar en annan.

”Fortsätt er vänskap som vanligt”

Fortsätt er vänskap med en dold agenda och hopp om att din partner tröttnar på sin nya bekantskap och kommer att utveckla samma känslor för dig. Risken du tar om du inte är ärlig med dina känslor är att din vän pratar mycket om sin nya relation vilket kan var känslomässigt påfrestande.

”Vad säger man till en kompis som man blivit kär i?”

Ha en öppen och ärlig diskussion med din vän om vad du känner. Detta alternativ är kanske det känslomässigt svåraste. Många upplever att vänskapen får sig en törn och det blir onaturligt att umgås på ett vanligt sätt som man gjort tidigare.

Titta på förslagen. Alla kommer att förändra er vänskap på ett eller annat sätt.

Varför?

Jo, för att i samma ögonblick som dina känslor ändrats ändrar sig också er relation. Att ignorera dem och låtsas som om de inte finns kommer att vara jobbigt. Intimitet existerar i varje djupare relation men det gör oss också sårbara. Vi kan inte vara intima och samtidigt dölja våra känslor och behov. Du måste bestämma hur du ska göra, det kan bli svårt att fortsätta i de gamla hjulspåren. Genom att välja det här alternativet ger du din vän möjlighet att berätta vad han/hon känner. Genom att ni är öppna med var ni står skapar ni bättre förutsättningar för att ta ut ny riktning. Om din vän har samma känslor, grattis. Om din vän säger att han/hon inte kan se er tillsammans i framtiden, ja då måste du välja hur du vill gå vidare.

Valet är alltid ditt. Tänk efter noggrant och se vilka konsekvenser det får.

Jonas Gåde

Materialet är (c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas gratis i 10 min och fråga vad du vill om terapi och relationer: 0708-111161

 

En reaktion på ””Jag har blivit kär i min bästa kompis”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s