Min partner beter sig som ett barn.

 

primitiva_och_sekundara_forsvarJag fick en fråga på min blogg om varför vuxna ibland kan bete sig som barn. Det finns naturligtvis en del olika orsaker till detta.

Regression

I en del fall kan det handla om ett försvar som kallas regression. Regression är en ganska vanlig och okomplicerad försvarsmekanism som är välbekant för de flesta föräldrar. När ett barn exempelvis inte får tillräckligt med uppmärksamhet vid trötthet kan den göra sig hjälplös, falla tillbaka och bete sig som ett liten bebis. Om din partner har för vana att agera som ett barn kan din partner ha fastnat i regressionsfällan.

När en person blir stressad är det inte ovanligt att de hamnar i den tidsåldern då något trauma skedde. Jag vet inte hur många gånger jag i terapirummet har noterat att gråten som kommer från klienten låter som ett barns. Klienten är sällan medveten om detta.

För att kunna räknas som försvarsmekanism måste processen vara omedveten. En kvinna som omedvetet beter sig flickaktigt eller fogligt varje gång hon känner sig underlägsen eller mannen som står och stampar i golvet som en trilsk sexåring när han inte får gå ut och ta en öl är exempel på regressioner.

Det handlar inte om regression om din partner ber om en extra kram eller behöver extra omsorg för att han eller hon är sjuk.

Primitiva och sekundära försvar

Det som vi allmänt kallar för försvar har många positiva funktioner. I första hand handlar det om en sund, kreativ anpassning till omvärldens påfrestningar. Det kan fortsätta att fungera under hela livet. Många gånger aktiveras det för att skydda självet mot hot. Om din partner agerar barnsligt kan det vara ett omedvetet sätt att undvika eller kontrollera en stark och obehaglig känsla. Det är vanligtvis ångest eller någon annan överväldigande, stark känsla som förflyttar personen till barndomen.

Om din partner använder sig av regression som huvudstrategi för att hantera livets utmaningar och svårigheter kan han eller hon karaktäriseras som en infantil personlighet. Detta minskar visserligen med åldern, men försvinner aldrig helt.

Det kan handla om ett försvar om din partner reagerar med att bli sjuk så snart livet ställer lite krav.

Om personen i fråga inte gör något åt behovet av att regrediera, t.ex genom terapi, kommer det att finnas kvar.

 

2 thoughts on “Min partner beter sig som ett barn.

 1. Jeanette

  Känner igen det där, men undrar även hur länga och kanske om man över huvud taget ska stå ut med detta? att vid konflikt ständigt inte kunna nå honom, höra en massa barnsligheter som man inte förväntar sig…det får mig att brista i min respekt. Hur gör man för att möta detta?

  Svara
  1. jonasgadeblogg Inläggets författare

   Hej Jeanette

   Jag är av uppfattningen att en relation inte kommer längre än den partnern som kommit kortast med
   sin egna utveckling. Om en person är på 5 på en 10 skala och den andra på 3 i sin personliga utveckling. Ja då stannar relationen mognad också på 3
   Även om regression är relativt harmlöst så kan det precis som du säger medför att man tappar respekten för sin partner. En allvarligare
   del av regressionsproblematiken är att den polaritet som skapar attraktion mellan manlig energi och kvinnlig energi kan gå förlorad.Det händer att klinter
   kan tappa attraktionen och sin sexualitet utan att förstå varför. Många gånger kan de handla om att man inte får den energi som en man och en kvinna utstrålar utan istället möts man av en barnslig energi som gör att den sexuella attraktionen försvinner utan att man förstår varför.
   Jag tror att du måste lyfta den här problematiken med din partner det växer inte bort av sig själv.

   MVH
   Jonas

   f

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s