Hur blir man av med sina skam och skuldkänslor?

 

 

 

Jag blir inte av med mina skuldkänslor. Hur gör jag?Stort gensvar och många frågor. Ett flertal ville veta mer om hur man ska tänka för att bli av med skuld. Det är ingen tvekan om att skuldkänslor är en komplex och intressant känsla som påverkar oss. Skuld gör sig också påmind vid flera olika psykiska problem, t.e.x vid ångest och depression. Om skuldkänslorna blivit för starka kan de bidra till att förvärra dessa problem.

Det finns inget enkelt sätt att övervinna skuldkänslor. Alla har sitt eget sätt att hantera dem. Nedan finner du några enkla tankar som kan hjälpa dig.

Varför får jag skuld?

Börja ta reda på varför du känner dig skyldig. Ibland kan det vara svårt. I en del fall kan det handla om omedveten skuld från förr och känslan kan vara svår att spåra. Syftet med skuld är inte att få dig att må dåligt bara för sakens skull. Känslan av skuld finns där för är att skapa uppmärksamhet så att du kan lära dig något av den erfarenheten. Om du tar lärdom av ditt beteende kommer du att vara mindre benägen att agera på samma sätt igen. Om du inte kan komma på var det är finns det en enkel övning du kan göra som jag brukar ge mina klienter. Skriv en lista med alla tänkbara möjligheter varifrån skulden kan komma ifrån. Betrakta varje sak på din lista och tänk över hur du hade känt dig om du inte hade gjort det. Om du känner dig bättre kan detta vara en viktig anledning till att du känner dig skyldig.

Jag klarar inte av att be om ursäkt

Om dina handlingar skadat någon dröj inte med att be om ursäkt. Detta kommer hjälpa dig minska skulden och gör det lättare för alla inblandade. En uppriktig ursäkt brukar människor acceptera. Om personen inte accepterar din ursäkt är det deras problem och du kan kanske inte göra mer just då. Är relationen skadad kanske du istället skall fundera på att minska kontakten med den personen, i alla fall tills obehaget mellan er lagt sig. Kom ihåg att det är lättare att be om ursäkt till någon som du har kränkt med en vårdslös kommentar, än att få förlåtelse för ett beteende som varat under en längre tid. Det är naturligtvis svårare och mer utmanande att be om ursäkt för att ditt alkoholberoende skadat dina barn under uppväxten än om du t.ex råkat säga något klumpigt till din partner. Tänk på att lika tungt som det är för dig att ta på dig skulden, lika befriande är det för dina barn att få höra dina ord. Det har en enorm inverkan på dina barn i det här exemplet. Men tänk på, innan du ber om ursäkt för ett beteende som suttit i länge, att vara helt medveten och ärlig inför dig själv och dina närmaste att det kan ta lite tid innan det verkligen blir bra igen.

Hon han kan inte släppa saker och gå vidare

Om du vet att du har gjort något fel eller sårat någon är det viktigt att du accepterar det faktum att du inte kan ändra det förflutna.

Skuld är oftast väldigt situationsanpassat. Det innebär att du kommer må dåligt under en tid. Om det inte var en allvarlig sak du gjorde kommer tiden göra att du efter hand känner dig mindre illa till mods och mindre skyldig. Det enda du kan göra för att bli av med dina skuldkänslor är att be om ursäkt på ett uppriktigt sätt. Ju fortare du kan komma över dig själv och be om ursäkt ju fortare kommer du att må bättre samtidigt som den som råkat utför kränkningen kan gå vidare.

Hans, hennes perfektionism tar död på förhållandet

Ingen är perfekt, inte ens när vi är med våra vänner eller familjemedlemmar. Strävan efter perfektion i kombination med rädslan för misslyckande är skuldgenererande i sig. Tricket är att acceptera misstaget och inse att du bara är människa. Inget kommer att bli bättre med dagar, veckor eller månader av självanklagelser att du borde ha kunnat agera annorlunda eller borde ha varit en felfri person. Du är inte felfri och inte jag heller, det är bara en del av livet.

Läs bloggen förhållandet mellan skuld och självkänsla.

Plus andra bloggen

 

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat, Lovetestnow

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s