När gav du din pojkvän en komplimang sist?

nar_gav_du_din_pojkvan_en_komplimang_sistÄven om det är en generalisering så är det nog ingen överdrift att påstå att tjejer tycker om att få bekräftelse eller komplimanger. Egentligen är det inte så svårt att förstå att en relation måste få energi för att hållas vid liv. Det kan ske på olika sätt. Oftast gör vi det genom det som kallas kärleksspråk. Det finns olika typer av uppskattning: bekräftelse, uppmärksamhet, emotionell trygghet, fysisk kontakt, sex eller något annat.

Min kille uppskattar inte mig

Uppskattning och bekräftelse är två viktiga byggstenar för att en relation ska utvecklas och få energi. När deras partner säger till dem att de är en bra mamma, ser bra ut i de senaste jeansen eller är sexiga då är det en signal på att deras partner uppskattar dem. I många relationer slutar man ge varandra bekräftelse så fort förälskelsen är över. När par fortsätter bekräfta varandra och ge komplimanger är det ett tecken på att relationen ger energi.

Min tjej uppskattar inte det jag gör i hemmet

Ett problem är att tjejer tycker om att få komplimanger men själva är dem inte så bra på att ge. När dem ger komplimanger är det nästan alltid en komplimang som de själva skulle vilja ha. ”Du är jätte snygg i den skjortan. Ljusblått lyser upp dig du ser friskare ut. “ Gäsp gäsp. De flesta killar går inte igång på komplimanger om klädsel och frisyr, möjligtvis om de är ett fan av FAB 5 eller Project Run Away.

De flesta killar vill få bekräftelse för vad de presterar.

“Tack för att du jobbat över på helgerna under våren så att vi kunde åka till Italien. Det uppskattar jag verkligen.

“Altanen blev verkligen hundra. Vi sparade 50000 kr eftersom vi slapp anlita snickare. Du är verkligen proffsig när det gäller hantverk.”

“Jag tittade när grannen klippte häcken i helgen. Han har verkligen inget handlag med trimmen, det tog honom hela söndagen och det ser ut som hela havet stormar. Du gjorde det på en förmiddag och dessutom mycket skickligare”

När ni ger varandra uppskattning och bekräftelse laddas relationen upp. I dåligt fungerande relationer fokuserar parterna på varandras fel istället för att lägga fokus på det som är bra. Om vi glömmer bort att ge varandra bekräftelse under en längre tid kan irritation och avvisande utvecklas så att vänskapen i relationen går förlorad. När vänskapen försvinner så är ni ute på djupt vatten.

Par som är duktiga på att ge varandra uppskattning bygger upp en emotionell trygghet inför framtiden. Uppladdningarna medför att småsaker inte behöver skapa stora konflikter. Tänk på att varje gång du ger din partner uppskattning ger du samtidigt relationen näring.

”Kom ihåg att uppskattning och beundran som inte kommer från hjärtat är meningslös.”

Jonas Gåde

Materialet är (c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas gratis i 10 min och fråga vad du vill om terapi och relationer: 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s