Vi har problem i familjen

 

Family ConceptHur kan man utveckla och förbättra sin familje situation

Det är inte helt lätt att skapa en välfungerande familj. Det finns massvis av problem som kan dyka upp. I detta blogginlägg vill jag ta upp lite om relationen mellan föräldrarna som kan skapa problem för hela familjen. Några saker som kan vara bra att tänka på är hur familjen organiserar sig i det stora hela. När jag arbetar med familjer, letar jag efter strukturen; hur öppna eller slutna agendor binder och reglerar hur familjemedlemmarna relaterar till varandra.

Familjen kan organisera sig med tre parametrar:

Balans

Harmoni

Ledarskap

”Min partner, kille, tjej är dominant”

Balans: Beskriver föräldrarnas inbördes fördelning av tillgångar, resurser och nivåer av ansvar. Bryr sig föräldrarna om varandra, känner sig båda sig värdefulla i det större familjesystemet. När systemet är i obalans genom att en part, till exempel mamman, har för mycket ansvar i förhållande till resurserna eller att pappan har för mycket inflytande samt styr för mycket över ekonomin, blir det problem. Om en större obalans pågår under en längre tid, kan familjen utveckla ohälsosamma bindningar som verkar både på en medveten och en omedveten nivå.

Jag upplever att ett familjesystem är välbalanserat när en medlem eller ett subsystem har tillräckligt med inflytande, resurser och ansvar för sina behov och dess nivå i systemet. Det är inte rimligt att kräva av en sjuåring att han ska tvätta själv för att få ha rena kläder. Min huvudregel är att personer på samma nivå i ett systemet bör ha samma influenser, tillgångar och ansvar. Här kan en del undantag dyka upp i samband med kulturella skillnader, men min uppfattning är att ha en viss förståelse för kulturella seder. Det betyder dock inte att det är rätt ändå, även om sedvänjorna i landet är sådana. Barnarbete i Indien är ingen stor sak för indierna, men för oss utomstående är det upprörande att se femåringar bära tegelstenar på en arbetsplats.

”Min partner, kille, tjej vill inte prata om känslor”

Harmoni: Beskriver till vilken grad föräldrarna kan samarbeta och till vilken grad de är villiga att försaka sina egna individuella intressen till förmån för familjens högre syfte. Om det finns ett högt PSO (Positive Sentiment Override) är föräldrarna bra på att tänka på den andra parten, det vill säga att gå över i den andres skor som är aktuella på denna nivån. Förmågan att ta med känslorna är viktigt i en relation. Vi tror lite naivt att om vi låter bli att prata känslor, kommer allt att lösa sig.

Problemet är att vare sig ni uttrycker känslorna eller inte, finns de kvar i relationen och kommer förr eller senare att komma ut på ett eller annat sätt. Risken är då att de läcker ut i en annan skepnad och på ett mindre konstruktivt sätt. Att utelämna känslor har ofta ett högt pris. Risken är också stor att när vi delar med oss av våra känslor så kan vi bli sårade eller att vår partner tycker att vi skadar relationen. När föräldrarna är öppna med att visa känslor, lär barnen sig samtidigt att stå upp för sina egna behov.

”Min partner, tjej, kille är konflikträdd”

Ledarskap: För att kunna skapa balans och harmoni, måste familjen också ha ett bra ledarskap. Ledarskapet beskriver hur väl föräldrarna eller personen som leder är en bra förebild, men också hur väl personen löser konflikter, förmedlar, resurser, tar ansvar, sätter gränser, försvarar regler,  disciplin och uppmuntrar till personlig utveckling. Finns det barn, ska ledaren representera alla medlemmar och hela systemets intressen gentemot andra system. När det inte finns ett bra ledarskap, kommer familjen eller relationen lätt ur balans och harmoni. På samma sätt kan problem med obalans och brist på harmoni förhindra ett effektivt ledarskap.

Du kan testa din relation på Lovetestnow

Jonas Gåde

Materialet är (c) Materialet är copyrightskyddat

Ring Jonas gratis i 10 min och fråga vad du vill om terapi och relationer: 0708-111161

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s