Avundsjuka inte bara av ondo om du tänker lite annorlunda

IMG_6632

När vi tänker på avundsjuka är det oftast att det inte är en önskvärd egenskap. Men om du tittar ett steg djupare bakom den obekväma känslan finner du något som jag kallar för känslans funktionsattribut.

Enkelt uttryckt kan man säga att det är den djupare meningen bakom känslan. Bakom nästan varje negativ känsla finns en djupare mening som vi inte alltid tänker på.

Funktionsattributet är en signal om att inventera och omprioritera det som du har att göra och sätta gränser för vad som är rimligt. När känslan infinner sig, kan du ta ett steg tillbaka och ta nödvändiga beslut. Det är naturligt sätt att definiera sig själv är att göra det med sina egna ideal. Ditt idealiska själv är det du strävar efter att vara, eller det bästa som du tror du kan bli eller borde vara.

Orsaker till varför vi är avundsjuka

Det finns företrädesvis två skäl till att vi blir avundsjuka. Det första är en yttre stimulans dvs du ser någont den andre har eller gör. Det andra är att vi har för höga ideal om oss. Det i sin tur medför att vi urholkar vår självkänsla genom att vi aldrig lever upp till den standardaden vi har som målsättning.

Din självkänsla avgörs i kontrasten mellan vad du presterar och med vad du önskar. Om du har realistiska ideal och lever upp till dom kommer din självkänsla inte att hotas. Har du orealistiska förväntningar som du inte når kommer dina tillkortakommanden göra sig påminda om när du ser vad andra har och gör. När du känner avudsjuka upplever du att någon annan gör eller har något som du vill ha.

Det är därför naturligt att vi ägnar oss åt social jämförelse. Sen urminnes tider har männikans haft en inneboende drivkraft att förbättra sig själv och utvecklas. Redan tidigt lär vi oss att jämföra oss med andra. Vem är snabbast i klassen? Vem har längst hår? Vem har den finaste cykeln?

Vad du kan göra

Istället för att bli avudsjuk kan du använda känslan som en drivkraft. En sak som du kanske inte tänkt på är att när du är avundsjuk så ger du faktisk en komplimang till personen du är avudsjuk på. Personen har lyckats gå ner i vikt eller lever i en varm och kärleksfull relation. Bara för att någon annan person ser ut att vara perfekt, så innebär det inte att det är så. Alla har problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s