Min partner, kille/tjej är sexmissbrukare?

IMG_6692

De flesta människor har en önskan om att ha sex i sin relation även om frekvensen kan variera över tiden. Men det finns ochså personer som utvecklar ett sexmissbruk. För en del sexmissbrukare handlar beteendet om tvångsmässig onani eller omfattande användningen av pornografi. För andra stoppar det inte där utan det finns ett djupare tvångsmässigt behov att engagera sig sexuellt med andra personer. Tanken att en person som är välfungerande kan ägna merparten av dagen åt att tänka på sex, planera sex och identifiera sexuella möjligheter kan vara svårt att förstå om man inte själv har den problematiken.

DSM för psykiatriska störningar beskriver sexberoende som ”oro över ett mönster av upprepade sexuella relationer som involverar en följd av älskare som endast upplevs av individen som saker”. Precis som alla andra missbruk får missbruket negativ inverkan inte bara på missbrukaren utan också på anhöriga så länge störningen fortskrider.

Över tiden måste sexmissbrukaren vanligtvis intensifiera sitt beroendeframkallande beteende för att uppnå samma njutning.

Orsaker till sexmissbruk

Forskningen är relativt begränsad när det gäller orsakerna till sexmissbruk, men det är nog med sexmissbruk som med annan problematik att det är mångfasetterat. Vanligtvis när jag arbetar med svårare problem finns det ofta både genetiska, biologiska eller psykologiska dimensioner.

Denna biokemiska modellen vi använder vid andra missbruk kan förklara varför kompetenta, intelligenta, målinriktade människor kan bli så enkelt sidospårade av droger eller sexmissbruk. Den biologiska stimulansen är så stark för sexmissbrukaren att den tar över sexmissbrukarens uppmärksamhet och alla andra intressen skjuts åt sidan, trots de negativa följder och misslyckade försök att avsluta sitt sexuellt beteende.

Vi vet att antidepressiva medel kan vara effektiva vid behandling för vissa personer med sexmissbruk det tyder på att det kan finnas en biologisk dimension. Den delen av hjärna som är aktiv hos sexmissbrukaren lurar hen genom att producera intensiva biokemiska belöningar för detta destruktiva beteeende. Människor som är beroende av sex får en känsla av eufori som inte vi andra får på samma sätt. Den sexuella upplevelsen saknar känslor av imtimitet därför spelar ”one night stands” ingen roll ligget blir bara en fysisk grej i deras värld.

Missbrukare använder sexuell aktivitet för att undvika ångest eller reagera på yttre stressfaktorer ungefär som en alkoholist använder alkohol för att dämpa ångest. Men belöningen har ett högt pris och leder många gånger till skuld och ångest.

Forskning visar att sexmissbrukare ofta kommer från dysfunktionella familjer. En studie visade att 82 procent av sexmissbrukarna rapporterade att de var utsatta för sexuella övergrepp som barn.

Sexmissbruk och den psykologiska dimensionen

De flesta personer jag kommit i kontakt med när det gäller sexmissbruk har ofta stora problem att hantera sina känslor. Någon gång har de stängt av sin känslor för att det varit för jobbigt att känna.

Känslor förekommer i 2 dimensioner

Känslor som är rent fysiska ”jag känner att det sträcker i låret” det är en fysisk känsla
Den andra dimensionen är en interaktion mellan känslor och tankar. Vi värderar omvärlden genom denna dimension. ”Jag känner mig lite små frustrerad,” ”ledsen” eller ”irriterad” osv.

Sex missbruklare har ofta en begräsad tillgång till dessa känslor. Deras känsloliv levs företrädesvis ut i den fysiska dimensionen där sexet blir en viktig del.

Det terapeutiska arbetet handlar mycket om att öppna upp den känslomässiga dimensionen.

Här kan du testa din relation: http://www.lovetestnow.com

Jonas Gåde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s