När kärleken är en kamp

IMG_6894.JPG

Många frågar mig om det finns någon allmängiltig lösning på alla relationsproblem. Det finns det absolut gå inte in i en relation.

Så frågan du och din partner skall ställa er är inte ”Varför har vi problem?” utan snarare ”Hur kan vi lösa de problem vi har?”.

Jag upphör aldrig att förundras över att par inte blir förvånade över att samma gamla problem dyker upp om och om igen. Om du och din partner känner igen er i beskrivningen kan det vara bra att dra öronen åt sig. Många par kämpar år ut och år in för att försöka ändra sin partners hjärna, men jag har nyheter åt Er: Det är sällan detta fungerar, lobotomering är förbjudet sen lång tid tillbaka.

Dom vanligaste praktiska problemen som par diskuterar handlar om pengar, städning, barnuppfostran, egen tid och olika kommunikationsstilar. I de flesta fall handlar det om någonting helt annat. Många gånger handlar striderna om makt, och parterna fortsätter kämpa utan att någonsin lösa problemet. Dessa bråk försätter relationen i en negativ spiral där båda parter låser sig. För varje gång som diskussionen kommer tillbaka blir volymen högre och kränkningarna mer elaka.

Vad handlar det egentligen om?

De flesta gräl och bråk som är på ett djupare plan saknar en perfekt lösning, vilket beror på att de flesta gräl handlar om att ni har olika värderingar och föreställningar. Cirka två tredjedelar av alla konflikter inom relationen och äktenskapet tillhör den här kategorin. Den enda nyttan med att bråka om dessa olikheter är att ni lyckas med att slösa tid på att förstöra er relation.
I de fall där konflikten går att lösa handlar bråket ofta om en särskild situation eller ett beteende. Handlar konflikten däremot om olika värderingar brukar de var svårare att lösa och ge upphov till en större smärta.

Den vanligaste orsaken till att par misslyckas är att inte de inte förstår att diskutera kärnproblematiken. Samtidigt som paren oftast saknar problemlösande strategier. Många saknar det som kallas för positive sentimental override dvs förmåga att gå över i den andre partnerns skor. Man har också olika konfliktstilar.

Det finns tre grundläggande stilar:

De som vill sätta sig ner och resonera och som vill hitta tillbaka till en lugn och harmonisk relation. Dessa personer kan ibland ta ”överansvar” eller vara ”konflikträdda”
”Det kanske var mitt fel att hon var otrogen jag har ju rest lite mycket det senaste”.

2) Andra vill få ut sina åsikter och vill få den andre att hålla med. Dessa är ofta lite mer jagcentrerade.

3) Till sist de som inte vill lösa problemet överhuvudtaget. Det finns två olika typer. De som är konflikträdda eller de som är totalt ointresserade över vad den andre tänker och känner.

Hur kan man växa genom att gräla? 

Många par börjar sina gräl i en väldigt tråkig ton som gör att grälet bara eskalerar. Forskning visar att par som står upp för vad de känner men säger det på ett mjukt och respektfullt sätt är mycket mer framgångsrika i sina relationer.

Par som har en förmåga att se sig själva utifrån skapar bättre förutsättningar för att deras relation skall växa. Kan man dessutom vara genuint intresserad av att förstå sin partner istället för vara anklagande ökar sannolikheten för att man kan gräla konstruktivt och att relationen växer efter varje meningsskiljaktighet.

Den tredje viktigaste faktorn när det gäller personlig utveckling handlar om att kunna reflektera över sig själv och samtidigt som jag aktivt intresserar mig för att försöka förstå den andre. Par som har bra strategier är nyfikna och vill utforska varför den reagerar som de gör.

Här kan du testa din relation: http://www.lovetestnow.com

Jonas Gåde

ring Jonas kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi 0708111161

(c) Matrialet är copyrightskyddat

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s