Vad är skillnaden på en självcentrerad person och en narcissist?

 

sjalvcentrerad

Det är naturligt att vara lite självcentrerad, men när en person blir alltför självcentrerad ser vi det som något negativt.

Det är heller inte helt lätt att se skillnaden mellan en narcissist och en självcentrerad person. Den stora skillnaden är att narcissism är en personlighetsstörning medan självcentrering mer är ett personlighetsdrag. Men båda drar mycket energi.

Låt oss börja med likheterna 

En narcissist är självklart självcentrerad och därmed blir de båda ganska lika när vi observerar dom utifrån. Båda vill vara i centrum. Men intention bakom självcenteringen skiljer sig åt. Den självcentrerade har ofta ett bekräftelse behov som härrör från barndomen. De längtar efter att den uppmärksamheten de aldrig fick när de växte upp. Den självcentrerade kan tidvis lyssna men det djupt liggande mantrat ”se mig” finns där och tar lätt över.

Narcissisten å andra sidan vill också synas, men där finns inte samma grad av lyssnade. Om narcissisten  lyssnar handlar det ofta om att vända samtalet för att kunna berätta om sin egna förträfflighet.

Empati och narcissism 

Avsaknaden av empati och förmågan att känna in andra är ett viktigt kriterium i definitionen av narcissism. Om en narcissist blir tillsagd att de beter sig felaktig kommer de många gånger komma med bortförklaringar. Är övertrampet i ett socialt sammanhang kan nassen ändra sig för att inte tappa ansiktet. Men någon förändring på ett djupare plan sker sällan.

Självcentrerade personer kan däremot känna empati,och om dom blir tillsagda kan dom ändra sitt beteende. Vilket ofta beror på att deras självkänslan är dålig.

Moral 

Narcissister har ofta ett gränsöverskridande beteende i vardagen som gör att de inte har några problem att bryta mot regler. Blir de upptäckta har de ofta förklaringar som rationaliserar deras beteende.

Självcentrerade å andra sidan har en moralisk kompass som gemene man.

Förhållandet till känslor 

Narcissisterna har ofta ett flakt känsloliv medan självcentrerade ofta är mer emotionella.

Självcentrerade kan mala på om alla oförätter de råkat ut för och hur jobbigt allting är.

Narcissisten ger inte uttryck för känslor på samma sätt även om de gärna spelar offer.

Offer tricket använder de ofta för att flytta fokus från dig. Om du berättar att du behöver dina 1200 kronor som dom lånat ja då berättar dom att folk minsann är skyldiga dom 100000 tusentals kronor.

Dom flesta diagnoser i DSM V amerikanska psykiatriker förbundets manual för psykiska störningar är rätt ofarliga för omgivningen men det finns 3 Personlighetsstörningar som jag undviker det  är personer med paranoid schizofreni och narcissism jag undviker också psykopater även om diagnosen inte finns med i DSM-5. Den första typen kan ha ihjäl dig när du minst anar det utan att veta om vad dom gör. De andra två om det är tyngre problematik kan bryta ner dig och lurar dig samtidigt som dom njuter av att se dig lida.

Här kan du testa din partner, men även göra andra tester: www.psykologitest.se

Jonas Gåde

Matrialet är copyrightskyddat

Annonser

7 tankar om “Vad är skillnaden på en självcentrerad person och en narcissist?

 1. Ping: Vad är skillnaden på en självcentrerad person och en narcissist? | En pappas kamp för sin dotter och rättvisa!

  1. jonasgadeblogg Inläggets författare

   Hej

   Jag har inte sett någon forskning kring detta.
   Jag tror att det beror på att självcentrering inte är en diagnos då är det svårt.
   Detta är mina egna observationer.

   Mvh
   Jonas

   Svara
 2. Strongwoman

  Jonas!
  Det är så mycket som jag håller med och upplevt i mitt förhållande med mitt ex. Vi levde tillsammans i över 20 år och har under dessa år blivit utsatt för så många saker som jag ej tyckt var okej i ett förhållande. Vi lever inte tillsammans längre men trots det är det en kamp var dag med mitt ex eftersom vi har barn tillsammans. Har startat en process med ett juridiskt bindande avtal för att få slippa dessa kamper och att jag ska få landa i mig själv. För var dag blir jag starkare men då han märker detta blir helvetet bara värre. Han förvrider allt, ljuger och kör silent treatment. Enligt honom får jag bara kontakta honom två gånger i månaden mellan två klockslag.
  Nu har jag fått besked om att jag kanske har livmodercancer och väntar på besked om det är den elakartade. Har aldrig varit rädd för själva döden men får panik när jag tänker att jag lämnar över mina barn kanske i hans händer. Om och när den dagen jag skulle försvinna från jordelivet kommer han att se till att min familj har så lite kontakt med mina barn som möjligt. Är även övertygad om att han kommer inte kunna sköta den emotionella stödet som barnen behöver om jag skulle gå bort.

  Känns hopplöst…..

  Svara
  1. jonasgadeblogg Inläggets författare

   Hej Anette

   Hoppas att allt kommer bra med ditt läkarbesked. Du kan ringa mig gratis i helgen så kanske jag kan ge några tips
   0708111161 Jag är kvar i Sverige till Måndag sen jobbar jag i Italien en litet tag

   Mvh
   Jonas

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s