Vad säger man till barnen när ens partner varit otrogen?

IMG_0968.JPG

Det är en svår situation och självklart beror det på barnens ålder. Personligen skulle jag vara väldigt försiktig även om barnen är runt 20 år.

Mitt råd efter att ha suttit med par i decennier är att du måste inse att du är i affekt. Din hjärna går i 180 och din tänkande del av hjärnan, neocortex är helt urkopplad. Om du inte är helt avstängd känslomässigt kommer du reagera som de flesta andra som blivit bedragna, du kommer uppleva känslan av att du håller på att bli galen.

Utöver din emotionella instabilitet kommer du pendla mellan att känna dig värdelös till att vara så arg att du skulle kunna slå ner din partner. Samtidigt rusar du runt i lägenheten rotar igenom allt där du kan finna bevis, kontoutdrag, Facebook, mail allt skall fram i ljuset. Om du dessutom dricker lite vin för att lugna nerverna kan det vara svårt att lägga band på sig.

Tro mig det är inget bra tillstånd att berätta för barnen vad som hänt. Dom skall inte vara din samtalspartner i den uppkomna situationen.

Vad du än säger så kan du inte ta tillbaka det tänk på det. Dina barn skall inte behöva höra fördömande och nedlåtande kommentarer om sin mamma eller pappa eller att du lämnar ut detaljer om vad som hänt. ”Mamma har varit otrogen med er klassföreståndare det är så äckligt att jag spyr. ” Dina barn skall inte behöva bära den bördan.

Vill det sig illa kan dina barn tappa förtroendet
för sin mamma eller pappa så att det aldrig går att reparera även om du själv kommer förlåta din partner. Mitt råd är att avvakta med att skrika ut din vrede. Om det känns nödvändigt kan du alltid berätta om det längre fram.

Det du skall göra är att du och din partner sätter er ner med barnen och berättar varför stämningen varit konstig den senaste tiden.

Ett samtal skulle kunna inledas så här:

Ni kanske har märkt att det varit spänt mellan mamma och pappa det senast tiden. Det beror på att mamma och pappa har en del problem och svårigheter som vi måste lösa. Det handlar inte om er utan är något som mamma och pappa måste lösa själva. Det är också därför vi inte kunnat vara så närvarande för er som vi önskat. Vi älskar er och hoppas kunna lösa det här.
Det är möjligt att barnen har frågor då får ni svara på dom.

Här kan du testa din relation: http://www.lovetestnow.com

Jonas Gåde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s