Min partner/pojkvän/flickvän har lätt för att bete sig som ett offer……

IMG_1041

 

Det är inte konstigt vi kan alla hamna i en offerposition när livet inte blir som vi tänkt oss. Under de 25 år som jag jobbat med enskilda och par har jag upptäckt att det finns lite olika former av offermentalitet.

1. Det finns naturligtvis människor som faktiskt råkar ut för saker utan egen förskyllan och som har all rätt att känna sig besvikna. De kan ha blivit utsatta för sexuellaövergrepp, påkörd av ett rattfyllo, fått sin ekonomi raserad av en psykopat eller liknande. Dom har all rätt att känna det dom känner.

2. Andra personer som anväder sig av offerrollen är psykopater och narcissister. De använder offerrollen på ett väldigt strategiskt och beräknande sätt. Deras användande av offerrollen är inte organisk för att de tycker synd om sig själva utan är en ganska beräknande ”strategi” för att flytta fokus från dig till sig själva. Om du berättar något som är jobbigt som de är orsaken till kommer de per automatik att berätta något som är mycket mer känsloladdat än det du varit om. Genom att göra så blir de problem du tagit upp till luft och ingenting.

3. Den sista kategorin är de som går oss mest på nervrena. Dom flesta av av oss har någon i närheten eller du kanske till och med lever med en person som hamnat i detta mönster. Tänk på att dessa personer vanligtvis inte väljer att vara offer, detta är en strategi de anamat för att kunna hantera livets svårigheter. Det finns naturligtvis olika intentioner med att vara offer. En del gör det för att få uppmärksamhet, andra för slippa ta ansvar för sina egna liv.

Vad du kan göra

Om du har ärliga avsikter med att försöka hjälpa personen i fråga, kan följande vara bra att tänka på:

Steg 1. Var vaksam på att inte kalla dem för offer. Det finns naturligtvis de som är ”polarity responders” dvs de reagerar tvärt emot vad du säger. Men i de flesta fall när det är ett ingrott mönster så blir det kontraproduktivt att tala om för någon att de är ett offer.

Steg 2. Möt upp dom känslomässigt. Du kan vara fullständigt övertygad att om du öppnar upp för en diskussion kommer du få en monolog på en kvart om hur synd det är och hur jobbigt allt är. Bekräfta istället allt de säger, utan döma dem. Ju snabbare du gör det ju fortare kommer de att sluta mala på.

Steg 3. Nu är det viktigt att driva personen till handling. Ok, situationen verkar väldigt hopplös, så vad finns det du kan göra för att göra det lättare för dig? Om de svarar att det inte finns någonting att göra, kan du på ett snyggt sätt säga att ja, då är jag nog inte rätt person att hjälpa dig. Men om de har lite energi att vilja ta tag i sitt liv kan du fråga: Är du villig att göra något för att förändra din situation, även om allt verkar tungt och svårt? Vad är första steget du kan ta i dag för att göra det lite bättre för dig?

Jonas Gåde

Matrialet är copyrightskyddat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s