Sexmissbruk, sexberoende del 1

sexmissbruk
Jag är egentligen inte så fötjust i termen sexmissbruk. När jag pratar med klienter använder jag hellre oönskat sexuellt beteende. Eftersom resten av världen använder sexmissbruk så får den termen duga så länge. Sexmissbruk är fortfarande ingen diagnos enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-V (DSM-5), men det finns ändå idag gedigen forskning som gör att vi kan tala om sexmissbruk som ett problem. Troligtvis kommer diagnosen i nästa upplaga DSM 6. Gränserna är lite flytande när det gäller sexmissbruk, men vi kan ändå gruppera in dem i följande kategorier.

* Porrberoende
* Prostitution
* Överdrivet onanerande
* Extremt sadistiskt eller masochistic beteende
* Blottning
* Andra sexuella avarter

När övergår vanlig sex i ett missbruk?

Alla människor har olika sexuella och romantiska behov därför  kan vara svårt att dra en tydlig gräns för när det handlar om ett missbruk eller bara ett stort behov. Mina förhoppningar är att personer med ett stort intresse för sex kan vidmakthålla detta och njuta av det intresset.

Ett riktmärke att det sexuella behovet är att på väg att gå över styr är när andra delar av livet påverkas negativt. Jag klassar det som ett beroende när en person tvångsmässigt inte kan låta bli att ägna sig åt ett visst sexuellt eller romantiskt beteende som att ha sex, onanera, flörta eller ständigt bli förälskad i en ny person. Det är just oförmågan att stoppa sig själv som gör det till ett beroende inte hur ofta man gör det.

Vad är sexmissbruk?

Sexmissbruk är ett missbruk som skiljer sig från andra missbruk och beroenden som exempelvis spelmissbruk, alkohol- eller drogmissbruk. Det är naturligt för oss att vilja ha sex. Vi har alla ett behov av sex och närhet. Sex är nyttigt för vår mentala och fysiska hälsa. När vi har sex eller blir förälskade så utsöndrar hjärnan dopamin och serotonin, intensiva biokemiska belöningar efter att missbrukaren ägnat sig åt sitt missbruksbeteende så det är inte konstigt att missbrukaren får en kick av sitt beteende. Dessa signalsubstanser kan göra oss beroende.

Eftersom sex eller förälskelser både lindrar ångest men samtidigt gör att du mår ännu sämre, så ökar beroendet hela tiden. Personer som lider av ett sexmissbruk använder sex som en drog, ungefär på samma sätt som en alkoholist använder alkohol. Det sexuella beteendet blir en flykt från verkligheten, ett sökande efter en snabb kick. En kick som kan dämpa ångest och oro för stunden, för att sedan framkalla ångest i form av skam och tomhetskänslor. Det är lätt att tro att sexmissbruk handlar om att man är intresserad av sex eller ägnar sig åt konsekvent åt sex i en sexuell relation men det sexmissbruk handlar snarare om är konsekvenserna av ens sexuella beteende där man använder sex för att få kickar för att därmed slippa hantera andra jobbiga svåra känslor eller ångest.

Vem blir sexmissbrukare?

Vem som helst i princip kan bli sexmissbrukare. Sexmissbruk är lika vanligt för kvinnor som för män och finns i alla samhällsklasser. Det finns alltså ingen typisk sexmissbrukare. Det finns mycket skam i att erkänna att man är sexmissbrukare. Det sitter därför långt inne att erkänna att man är sexmissbrukare. Därför är det väldigt få som söker hjälp för sitt missbruk, många lider i tystnad.

Hur uppstår sexmissbruk?

Sexmissbruk är sällan något som uppkommer plötsligt. Det finns flera olika orsaker som inkluderar:

Genetiska faktorer

Personer kan ha en genetisk predestination för tex impulsivitet eller är sensationslystet beteende. det kan också handla om en djupare ångestproblematik som kanliseras i form av sexmisssbruk. Borederline, Narcissism, Bipolär och ibland hysterisk personlighets störning den sistnämna növändigtvis inte sex utan extremt bekräftelse behov.

Biologiska faktorer

Ett överskott på hormoner av testeteron eller östrogen kan påverka sexlusten. Kombinationen av impulsivitet i kombination med höga nivåer av sexhormoner ökar självklart riskerna.

Psykologiska faktorer

Många gånger finns djupare psykologiska orsaker. Precis som många andra beroenden kommer sexmissbrukaren oftast från en dysfunktionell uppväxt. Teorier om sexmissbruk relaterar till det som kallas anknytningsteorin (tillhörigheten vi upplevde när vi växte upp). En stel och känslokall miljö där barnet man tvingas att anpassa sig och inte får den trygghet man behöver kan resultera i motreaktioner. Har vi vuxit upp i en miljö där anknytningen till föräldrarna brustit genom att föräldrarna inte har kunnat tillgodose eller kunnat ta hand om sina egna eller barnets känslor och behov ökar riskerna för att utveckla sexmissbruk. Över tiden kan man förlora sitt ”jag”. Känslan av inte bli sedd kan leda till att man börja leva ett dubbelliv inte sällan återföljs dessa av känslor av skam och manipulation. Om kärleken från föräldrarna varit ambivalent, dvs av och på när det passat föräldern är risken stor att barnet som vuxen tar upp samma beteende eller motsatsen. I en del fall kan det leda till att barnet som vuxen utvecklar beteenden av svartsjuka, klängighet eller kontrollbehov. Å andra sidan om vi vuxit upp i en ”kärleksskola” med föräldrar som har gett oss kärlek och trygghet kommer vi automatisk att ha den förmågan att ta emot kärlek och ge kärlek till vår partner.

Social inlärning

Tidiga erfarenheter av gränsöverskridande sex kan också resultera i att vi modelerar detta beteendet när vi växer upp.

Sexuella kränkningar

Många sexmisbrukare har inte sällan efarenheter av sexuella kränkningar i form av olika sexuella övergrepp och därigenom fått en snedvriden bild av sexualiteten.

Konsekvenser av sexmissbruk

För den som är sexberoende fungerar sex eller förälskelser som en verklighetsflykt som en slags ”medicin” för att hantera sin inre oro. Dessa känslor kan framgångsrikt behandlas i terapi.

Jakten på sexuell stimulans flyttar fokus från tomhetskänslorna och ångesten i vart fall tillfälligt. Mycket av tillfredsställelsen ligger i jakten och objektifiering men efter jakten kommer skam och tomhetskänslor som ett brev på posten. Inte sällan kan sexmissbrukaren falla in i de sårade barnets perspektiv omedvetet. Självkänslan tar stryk och det är inte sällan som det växer fram ett starkt självhat.

Detta leder till att sexmissbrukaren kan få svårt att fungera i en vanlig relation. Känslan av uppgivenhet är oftast stor hos de som lider av ett sexmissbruk och det är inte ovanligt att det kan de också har problem med droger eller alkohol. I en del fall kan de gå så långt att man funderar på självmord.

Sexmissbrukaren får svårt att ge uttrycka för sina känslor.  Där de relationsmässigt antigen hamnar i underläge eller överläge i sina relationer. Sexmissbrukare kan ha svårt för riktig närhet och kärlek och allt blir i stället ett flyktigt letande efter något annat. Känslor av intimitet är något som sexmissbrukaren försöker undvika till varje pris. Sexmissbrukaren vill istället att det sexuella mötet skall vara så okänsligt som möjligt. Många gånger leder detta till över tiden till en intimitetstörning.

En person som har en fast partner kan också ha ett sexberoende. Då är det vanligt att personen ifråga isolerar sig i sina egna intensiva upplevelser och känslor, istället för att dela dem med en partner.

I morgon kommer jag fortsätta med Sexmissbruk då kommer det handla om Hur man blir fri från sitt sexmissbruk

Har du frågor

Skriv info@lovetestnow.com
0708111161
www.lovetestnow.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s