Sexmissbruk sexberoende del 2

sexmissbruk

Kan man bli frisk från ett sexmissbruk?

Ja det går men det är en tuff resa och klienten måste själv jobba hårt det är inte kvickfix. När processen är klar innebär det självklart inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva i och hantera verkligheten och få ett mer hälsosamt förhållningssätt till sex och kärlek men också till dig själv,

Hur blir man fri från ett sexmissbruk?

Det är inte en helt lätt process av flera anledningar. För det första är ofta orsakerna multifaktorella så det går enligt min uppfattnig inte med några standardlösningar. Nedan är ett exempel på den struktur jag arbetade efter med en kvinna som hade ett 30 år långt missbruk.

Steg 1 Personen i fråga måste verkligen vilja ta tag i sina problem. Det är meningslöst att ta emot en sexmissbrukare som partnen släpat in i terapirummet.

Steg 2 Pedagogiskt förklara vilka bakomliggade krafter som styr beteendet och samtidigt vara tydlig med att det kommer bli en tuff resa där klienten kommer behöver arbeta hårt.

Steg 3 Genomlysning av de olika faktorerna som i henns fall genererade hennes oönskade beteende. I klientens fall handlade det om flera olika faktorer som tillsammans skapde problemet

Tunga trauman från barndomen. Vilket resulterat i känslomässig avstänghet
Svår ångest
Relativt tung beroende problematik , alkohol

Steg 4

Arbetet fortsatte med att analysera och identifiera vilka triggers som fanns som aktiverar det sexuella tvånget och ledde till att personen ifråga inte kunde lägga band på sig själv. Det var ganska uppenbart att alkoholen var en klar trigger som satte igång det oönskade beteendet

Jag upplevde tidigt att beroende och sexproblematiken företrädesvis handlade om själv medicinering. Istället handlade det om underliggande problem i form av ångest tomhetskänslor skuld.

Samtidigt arbetade vi med att ta tag i de trauman från förr som spökade idag. Det blev ganska uppenbart att hon aldrig hade addreserat dessa probblem mer än genom några självhjälpsböcker av undermålig kvalite.

Steg 5

Ge klienten verktyg som de kan använda

Steg 6 Förhoppningsvis botad

Eller som en manlig klient fyndigt uttryckte sig:

Klient: Känns som jag är botad
Jonas:  Hur vet du det?
Klient: Jag bonnknullar inte längre. Jag är i känslan och det är fan så mycket skönare och häftigare.

Har du frågor

Skriv info@lovetestnow.com
0708/ 111161
www.lovetestnow.com

En reaktion på ”Sexmissbruk sexberoende del 2

  1. Hej Jonas!
    Tack för att du och dina texter finns. Jag har ett dokumenterat sexmissbruk och funnit en viss lindring och tillfrisknande inom SLAA. Tolvstegsprogrammet har hjälpt mig på många sätt men efter tre år lider jag fortfarande av återkommande återfall och känner att jag behöver något mer/annat för att komma vidare. Har just nu stark ångest och är rädd att förlora min familj. Min problematik ligger i porrmissbruk i form av tittande på klipp och filmer i över 20 år. Har du möjlighet så återkoppla gärna till mig för konsultation/rådgivning.

    Tack.

    Robin Hägg (070-256 89 37).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s