Nyårslöfte 2018: Adoptera din relation som ny familjemedlem

 

relationsråd

När jag sitter i terapirummet får jag ofta höra klagomål att den ena parten inte ser relationen som viktig. Ursäkterna kan handla om allt från tuffa arbetsscheman, facebook, vänner, insta barn, släkt, karriär osv. En del av problemet är att relationen i mångt och mycket är osynlig. Den förväntas vara som en osynlig perpetum mobile (en evighetsmaskin) som aldrig behöver något bränsle.
Jag har ett radikalt förslag. Jag tycker alla som lever i tvåsamhet skall adoptera sin egna relation som en ny medlem i familjen, har ni barn sen tidigare så får dom ett syskon har ni inga så blir det här ert förstfödda. Tänka på er relation som en liten bebis som ni båda skapat och ansvarar för tillsammans. Ni skall vara uppmärksamma och stolta över det ni skapat.

Här är några enkla tips hur ni kan fylla på er relation:

Prioritera din partner och relationen

I en blogg för några veckor sen skrev jag om jag bara kunde ge ett enda råd till par så var det att  ”Göra livet lättare för din partner”. Det är inte så konstigt att vi faller för frestelsen att prioritera annat före vår relation eftersom vi dagligen uppmuntras att tänka på oss själva, vår karriär eller synas på olika media plattformar. Det är heller inte ovanligt att många gräl uppkommer just för att den ena parten känner sig bortprioriterad. Men om ni verkligen älskar varandra kanske ni borde fundera lite på hur ni prioriterar.
Om du eller din partner har följande prioriteringslista kanske det inte är så konstigt att relation aldrig lyfter.
1 Mig själv
2 Mitt arbete
3 Mina barn
4 Min familj
5 Relationen, min partner

Om någon av er har den här prioriteringsordningen kanske du skall fråga dig varför du kvar i relationen. Jag menar inte att du skall göra den personen till ditt allt men att lämna sig själv för att ge till din partner kan vara mycket berikande.
Anstränger ni er för att få den andre att känna sig speciell?

Hjälper du din partner att utvecklas stötta deras intressen och hobbyer uppfylls lika mycket som dina?

Ger ni varandra lika mycket tid för era vänner och familj?

Uppmärksamhet

Du behöver inte lyssna med avsikten att du måste svara. Du kan bara lyssna på vad din partner säger och försök förstå. Var inte rädd för att vara tyst om det behövs. Om du inte kan möta din partners tystnad kommer du att ha svårt att förstå hens ord. Det hade naturligt. Det är inte ovanligt att jag hör klagomål att hen inte är intresserad av vad som händer i mitt liv. Det hade varit väldigt praktiskt om din partner alltid frågade dig men nu är det kanske inte så. Istället för att klaga kan du ta ansvar för att bryta mönstret. Berätta vad som hänt under dagen eller i veckan i stället för att vänta på att din partner skall få tummen ur och fråga dig. Om din partner är helt ointresserad av ditt liv kanske det är dags att fråga dig om det är så här du vill ha det.

Tala med din partner face to face.

En viktig byggsten för att fördjupa er relation handlar om hur du och din partner kommunicerar med varandra. Många tänker inte på att sättet vi kommunicerar och hur det påverkar kvalitén i vår relation. När vi smsar, skypar är det naturligtvis både praktiskt och effektivt, men att kommunicera elektroniskt är inte alltid bra för förhållandet. Det skrivna ordet i form av ett sms med tillhörande förkortningar kan aldrig förmedla de subtila nyanserna som finns när du och din partner pratar face to face.

Att hålla kärleken och passionen vid liv kräver både empati och har viljan att ni vill lära känna varandra. Det kan vara svårt att prata med din partner face to face och det blir inte lättare när du skall försöka tolka din partners textmeddelande. Det är lätt att missförstå varandra. Vi är övertygade om att flitigt smsande markant ökar risken för missförstånd. Kommunicera gärna via sms, men glöm inte bort att alla djupare samtal bör du ha face to face med din partner. Nästa gång vi hörs kommer jag berätta om ett mycket effektivt sätt att må bra. Tipset är så enkelt och så självklart att alla missar det, men inte mindre sant för det.

Ta med dina känslor in i relationen

Nästan varenda svår konversation involverar starka känslor. Visst är det alltid möjligt att definiera ett problem utan att referera till känslor, men det är inte sann problemlösning. Om känslorna finns där bör de få din uppmärksamhet. Känslor behöver inte vara rationella för att uttryckas. Att tänka att du inte borde känna som du gör ändrar sällan det faktum att du känner som du gör. Dina känslor är åtminstone för stunden, en viktig aspekt av er relation.

Du kan börja med att erkänna att du är obekväm med dessa känslor eller att du är osäker på om de spelar någon roll. Din avsikt här är helt enkelt att få ut känslorna. När du säger ”Jag känner…” Kan dessa ord ha en kraftfull effekt på din partner om din partner kan relatera till känslor. Att ge uttryck för vad du känner ”Jag känner…” är ett enkelt sätt att fördjupa samhörigheten. Det gör att fokus ligger på känslorna och tydliggör att du talar utifrån ditt perspektiv. Då undviker också fällan med bedömningar eller anklagelser.
Date night
Låt inte relationens praktiska bestyr genomsyra hela er tillvaro. Skapa en ”Date Night” som får bli en regelbunden del av ert liv. När denna kväll eller dag infinner sig undviker ni att diskutera era problem utan njuter bara av att spendera kvalitetstid tillsammans. Låt ”The Date night” bli något ni efterlever och som det skall mycket till för att ni skall bryta. Bestäm gemensamt eller turas om att komma med förslag vad ni skall göra.

Jonas Gåde

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit flera böcker bland annat: Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 200000 läsare hittills.
Har du några frågor eller synpunkter
tveka inte maila
info@lovetestnow.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s