Min tjej/killes svartsjuka förstör vårt förhållande. Del 1

27040EAB-4D32-4EA4-88E0-6BD939F3B47D

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med en svår svartsjuka. Upprinnelsen till att dom sökte hjälp var att Gunilla fått ett tokspel och klippt sönder Mats favoritkläder och kastat ut dom från balkongen. Upprinnelsen till svartsjukespelet var att Mats berättat för Gunilla att han fått en ny chef som är kvinna. Gunilla klickade sig runt inne på nätet och lyckades slingra sig in på henne facebook sida. Nya chefen var inte bara yngre dessutom alldeles för snygg för att få lov att bossa över henns kille. Jag insåg tidigt att arbetet med Gunilla definitivt skulle bli en utmaning. Graden av svartsjuka var nästan psykosliknande när hon fick sina frispel. Det skulle bli intressant att höra varifrån dessa starka föreställningar kom.

En del tror att det finns en svartsjuke gen som styr våra känslor men så är det inte, svartsjuka är ett inlärt beteende. Svartsjuka sätter igång känslor, tankar och beteenden som kan leda till starka överreaktioner. När en person ställer till en scen liknade denna kan det skapa stora spänningar i förhållandet. Svartsjuka bär ofta med sig en känsla av hot som inte står i proportion till situationen. Svartsjuka är ofta ett flerdimensionellt problem som verkar på flera olika nivåer kognitivt, känslomässigt, beteendemässigt och interpersonellt. När svartsjukan är kraftfull som i det här fallet kan den vare både destruktiv och känslomässigt utmanande för relationen, Svartsjuka förekommer i alla kulturer så det är ett universellt fenomen.

Känslorna
De kan handla om smärta, raseri, skuld, sorg, avund, skräck och förödmjukelse.

Tankarna:
Dessa kan handla om vrede, klander, jämförelse med en rival, martyrskap.

Beteendet:
Kan innehålla svimningskänslor, skakningar i kroppen och svettningar, förhör av partnern och sökande efter uppmuntran. När reaktionerna blir våldsamma eller oproportionerliga har de spårat ur.

När jag arbetar med enskilda klienter försöker jag normalisera svartsjukan. Berätta för folk som ”Du måste vara neurotisk om du är svartsjuk” eller ”Du måste ha låg självkänsla” kommer inte att fungera. Faktum är att svartsjuka – i vissa fall – kan återspegla hög självkänsla: ”Jag tillåter inte mig att behandlas på detta sätt.”

Varför blir min partner, flickvän, pojkvän svartsjuk?

När vi drabbas av svartsjuka oroar vi oss för att vår partner skall hitta någon annan som bättre tillgodoser deras behov. Den positiva intentionen för svartsjuka är alltså att försvara våra intressen. Det är något som finns med oss sen urminnes tider. Vi aktiverar svartsjuka som ett sätt att hantera detta yttre hot. Vi kan tro att vår svartsjuka kan hjälpa oss att försvara våra rättigheter och tvinga vår partner att ge upp sina intressen på annat håll.

Jag plockade in Mats på en individuell session. Han berättade då att svartsjukan var så stark att han inte visste vad han skulle göra, har du något exempel sa jag. Mats berättade att en dag hade han legat hemma med en rejäl förkylning. Ni vet en sån där förkylning där man snyter upp en hel toalettrulle själv.
När Gunilla kom och såg alla snorpapprena blev hon tokig och anklagade Mats för att ha legat och onanerat hela dagen och tänkt på andra tjejer. Det slog mig att det måste finns ett kraftfullt avtryck i botten som genererade denna nästan maniska skräck.

Nedan finner du 3 saker som kan vara bara att tänka på.

Innan jag går in på konkreta tips hur du kan hantera din svartsjuka kan du fundera lite på följande frågor.

Om du lider av svartsjuka är det viktigt att du frågar dig själv varifrån den kommer få av din svartsjuka. Vi ser svartsjuka som en hanteringsstrategi.

Ställ följande frågor till dig själv

* Har du en genomgripande känsla av tomhet eller dålig självkänsla?
* Hur var din relation med dina föräldrar såg dom dig?
* Var atmosfären i ditt hem varmt och älskande ibland, men också kritiskt?
* har du några tidiga erfarenheter av otrohet?
Var dina tidiga vårdgivare opålitliga?

Ett tungt regn hängde i luften när jag kom tillbaka efter lunchen. Dags att ta sig an Gunilla. Min intution sa mig att Gunilla varit med om något tungt som satt sin prägel på hennes starka reaktioner. Jag berättade lite om svartsjuka i korthet innan jag gled över på lite mer konkreta frågor om hennes upplevelser.

Hon berättade att hennes starkaste minne hon hade av rädsla och förlust härstammade från en upplevelse när hon gick i andra klass. Hennes klassföreståndare hade svimmat och alla barnen fick gå hem tidigare. Skolan låg inte så långt bort så det var inga problem att promenera hem för Gunilla. När hon satt i köket och drack mjölk och åt bullarna som mamma bakat dagen innan kom mamman promenerandes med en man vid sin sida men det var inte pappa utan någon hon aldrig sett.
Hon sprang in i ett av rummen och gömde sig under sängen. 5 minuter senare entrade hennes mamma och den främmande mannen sovrummet och började sin sexakt. Det var en fruktansvärd upplevelse för en 8 åring att ligga under sängen och genomleva detta, det kom att sätta ordentliga spår i henne.

I nästa blogg får du lite tips hur du skall tänka för att komma till rätta med svartsjuka.

Jonas Gåde

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit flera böcker bland annat: Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 200000 läsare hittills.
Har du några frågor eller synpunkter
tveka inte maila
info@lovetestnow.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s